Svijet

EU oduzima Poljskoj pravo glasa?

Evropska komisija mogla bi danas da pokrene proces oduzimanja Poljskoj prava glasa u EU, javlja Rojters pozivajući se na neimenovanog EU zvaničnika i dodaje da bi Varšava mogla, uz to, da izgubi milijarde eura pomoći koju prima iz fondova Unije.  

EU oduzima Poljskoj pravo glasa?
Portal AnalitikaIzvor

Agencija navodi da ova najava stiže u trenutku kad kulminiraju višemjesečne napetosti između Brisela i Varšave. Rojters ocjenjuje da bi se ovdje radilo o potezu bez presedana, u kojem bi Evropska komisija mogla da se pozove na Član 7. Lisabonskog sporazuma EU kako bi kaznila Varšavu zbog kršenja pravila Unije koja se tiču ljudskih prava i demokratskih vrijednosti.
"Ukoliko poljska vlada ne odloži reforme sudstva, nećemo imati drugog izbora osim da pokrenemo Član 7.", kazao je zvaničnik EU uoči današnjeg sastanka Evropske komisije, na kojem će jedna od tema biti reforme u Poljskoj.

Navodi se da je novoizabrani premijer Mateuš Moravijecki izjavio prošle nedjelje u Briselu da je "odluka već donijeta", kao i da je zamjenik predsjednika Evropske komisije Frans Timermans upozorio u julu Poljsku da je "opasno blizu" tome da se suoči sa sankcijama.

Rojters navodi da bi takva kazna Varšavi ipak mogla da bude blokirana, pošto će se Mađarska, najbliži saveznik Poljske u EU, vjerovatno snažno tome usprotiviti.

Navodi se, da ako se ipak sve vlade EU budu usaglasile, Poljskoj bi mogla da budu suspendovana prava glasa u EU, a uz to bi mogla da izgubi milijarde eura pomoći iz Unije.

Portal Analitika