Politika

SAD će od 2018. biti više prisutne na Zapadnom Balkanu

Sjedinjene Američke Države svjesne su da su se geopolitičke prilike promijenile i da postoji ozbiljna kompeticija za ovaj region, zbog čega očekujem da će već iduće godine posvetiti više pažnje Zapadnom Balkanu, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović.
SAD će od 2018. biti više prisutne na Zapadnom Balkanu
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
PobjedaIzvor

Strategija

Kada je riječ o novoj Strategiji za Balkan koju je nedavno najavio Atlantski savjet SAD, ministar Darmanović procjenjuje da ćemo kroz taj dokument vidjeti veći američki angažman na ovim prostorima.

- Očekujem da će SAD u idućoj godini posvetiti još više pažnje Zapadnom Balkanu. U Americi se shvata da postoji ozbiljna kompeticija za ovaj region, da su se geopolitičke prilike izmijenile i da, ukoliko Zapadni Balkan želi da bude dio zapadnog svijeta, evropskih i atlantskih integracija, da bez obzira koliko naše zemlje predano radile na tome, svoj udio moraju da imaju i SAD i Evropska unija – kazao je Darmanović.

Ministar vanjskih poslova očekuje da će Crna Gora, prije najavljenog krajnjeg roka 2025. godine postati punopravna članica Unije.

- Mislim da sa prednošću koju imamo u odnosu na ostale zemlje proces priključenja Crne Gore EU mora da se završi prije 2025. godine – smatra Darmanović.

Otvoreno pitanje

On ističe da u tom procesu, otvoreno pitanje koje naša zemlja ima sa Hrvatskom vezano za status Prevlake neće biti problem.

- Mislim da niko neće postaviti takav uslov, jer mi zapravo i nemamo spor sa Hrvatskom. Imamo privremeni režim, koji odlično funkcioniše i de fakto postignuti dogovor između dvije  zemlje da to pokušamo da riješimo bilateralno, a ako ne da se dogovorimo o arbitraži. Prema tome, ne radi se o otvorenom sporu, nego o načinu na koji će se to riješiti i modalitetu koji ćemo zajednički izabrati. Ja ne vjerujem da će Prevlaka biti sporno pitanje – kaže Darmanović.

Miješanje u izborni proces je standardna strategija Rusije

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović priželjkuje izostanak miješanja Rusije iz predstojećih izbora u Crnoj Gori svjestan da su za tako nešto šanse ipak male, te da je ta vrsta uplitanja očekivana.

- Volio bih da vam kažem da ne očekujem, jer bi to bilo dobro i za nas i za naše odnose sa Rusijom. Međutim, ne mogu da kažem da ne očekujem. Miješanje u izborne procese postalo je gotovo standardna strategija. To nije nešto što su Rusi radili samo kada smo mi u pitanju, nego i u većini zemalja u kojima su prepoznali svoje interese – rekao je ministar Darmanović.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika