Sci/Tech

Krokodil-gušter jedna od 115 novih vrsta otkrivenih u Indokini

Naučnici su u 2016. godini otkrili brojne životinjske i biljne vrste: tri sisara, 11 vodozemaca, dvije ribe, 11 gmizavaca i 88 biljaka, otkriva Svjetska fondacija za prirodu. Kornjača koja se hrani puževima i slijepi miš sa licem u obliku potkovice samo su neke od brojnih novih vrsta otkrivenih u regionu Veliki Mekong.
Krokodil-gušter jedna od 115 novih vrsta otkrivenih u Indokini
rts.rs/theguardian.comIzvor

Izvještaj Svjetske fondacije za prirodu otkriva da su naučnici u Kambodži, Laosu, Burmi, na Tajlandu i na teritoriji Vijetnama 2016. godine pronašli tri nova sisara, 11 vodozemaca, dvije ribe, 11 gmizavaca i 88 biljaka.

Među novootkrivenim stanovnicima naše planete nalaze se izuzetno rijetki krokodil-gušter Shinisaurus crocodilurus vietnamensis, dvije vrste krtice koje žive među mrežama potoka i rijeka, kao i živo obojena žaba Odorrana mutschmanni koja je jedna od pet novih vrsta otkrivenih u istoj šumi u sjevernom Vijetnamu, piše britanski Gardijan.

Kornjača koja jede puževe Malayemys isan nije otkrivena usred mračnog centralnog dijela oblasti netaknute prirode, već nedaleko od tržnice na sjeveroistoku Tajlanda, a prodavci su je uhvatili u obližnjem kanalu.

Planinski šišmiš potkovičastog lica Rhinolophus monticolus pronađen je u večito zelenim šumama Laosa i Tajlanda i ima lice u obliku potkovice, navodi se u izveštaju Svetske fondacije za prirodu.

Većini novih vrsta već su ugrožene uništavanjem njihovih staništa, stvaranjem nove infrastrukture, lovom i ilegalnom trgovinom divljim životinjama, upozorila je dobrovoljna humanitarna organizacija.

Stjuart Čepmen, regionalni predstavnik fondacije za Veliki Mekong, rekao je da je otkriće „više od dvije nove vrste nedjeljno, a 2.500 u proteklih 20 godina govori o tome koliko je važna oblast Indokine oko rijeke Mekong“.

„Vrste u Velikom Mekongu zaslužuju zaštitu od beskrupuloznih kolekcionara koji su voljni da plaćaju hiljade dolara ili više za najrjeđe, jedinstvene i najugroženije životinjske vrste“, naveo je Čepmen.

Nezakonita trgovina divljim životinjama u regionu odvijala se bez straha počinilaca od drakonskog kažnjavanja, pa je bilo ključno da vlade poboljšaju izvršenje kazni za krijumčarenje i zatvore nelegalna tržišta.

 

Portal Analitika