Politika

Održava se Konferencija strana potpisnica Barselonske konvencije

Dvadeseta Konferencija strana potpisnica Konvencije o zaštiti morske sredine i priobalnog područja Sredozemlja (Barselonske konvencije) i njenih protokola (COP 20) održava se u Tirani, u periodu od 17. do 21. decembra 2017. godine. Delegaciju Crne Gore na ovom zasijedanju predvodi državni sekretar Saša Radulović, dok su članovi delegacije Dušan Mrdović, ambasador Crne Gore u Albaniji, Ivana Stojanović, savjetnica u Direkciji za mediteranske poslove i Milica Mudreša, savjetnica u Direkciji za klimatske promjene. 
Održava se Konferencija strana potpisnica Barselonske konvencije
Portal AnalitikaIzvor

Tokom Ministarske sesije koja je održana 19. decembra, u uvodnom dijelu je govorio potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Branimir Gvozdenović, u svojstvu počasnog ambasadora obale Mediterana. Podsjećajući na značaj integralnog upravljanja obalnim područjima (ICZM) za održivi razvoj obalnih i morskih područja, eliminisanje zagađenja i dostizanje dobrog stanja životne sredine u skladu s ekosistemskim pristupom, potpredsjednik Gvozdenović je istakao da ICZM doprinosi otpornosti obalnih područja na razvojne pritiske koji su naročito uzrokovani razvojem turizma i pratećim procesima urbanizacije. Naglasio je da su u regionu Mediterana ovi pritisci dodatno pojačani  uticajem klimatskih promjena, odnosno porastom nivoa mora, sušama i poplavama.

U okviru iste sesije, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, Saša Radulović, osvrnuo se na posvećenost Crne Gore doprinosu zajedničkoj održivoj budućnosti Mediterana kroz sprovođenje mjera definisanih u nacionalnim strateškim i akcionim dokumentima u oblasti zaštite mora od zagađenja sa kopna, zaštite i održivog upravljanja morskim i obalnim resursima, kao i uspostavljanja zaštićenih područja prirode u obalnom području i morskoj sredini u okviru uspostavljanja NATURA2000 mreže. Državni sekretar Radulović je ukazao na urgentnost primjene modela održivog upravljanja otpadom koji dospijeva u more, navodeći da se Crna Gora upravo pridružila globalnoj kampanji Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu „CleanSeas“.

 

Portal Analitika