Društvo

Studenti Filoškog fakulteta: Peticija nije fantastika već realna slika

Savez studenata Filološkog fakulteta, saopštio je danas da peticija o smjeni dekana Dragana Bogojevića "nije fantastika".
Studenti Filoškog fakulteta: Peticija nije fantastika već realna slika
Portal AnalitikaIzvor

"Peticija koja je pokrenuta od strane naše studentske organizacije nije ni naučna fantastika, niti apsurd, kako profesor Koprivica navodi, već je realna slika opšteg stanja i nezadovoljstva studenata uslovima na fakultetu. Ništa novo. Nema iznenađenja. Bilo bi da je neko drugi stao u odbranu dekana, prof, dr Bogojevića. Upravo prof. dr Dragan Koprivica, koji na katedri ruske književnosti ima pola porodice, nalazi za shodno da brani dekana i upravu fakulteta od zahtjeva koji su nedvosmisleno realni, i nijesu upereni ni protiv koga lično, te stoga je neshatljivo odakle ovolika bojazan i nerazumijevanje. Ne oglašava se profesor Koprivica zbog brige o studentima, već zbog brige o dekanu, koji je pružio utočište njemu i njemu sličnima, što je jasan pokazatelj otuđenosti profesora kada su u pitanju studentski zahtjevi. Žao nam je da i on, ako ne zbog stručnosti, a onda makar zbog godina, nije još shvatio da su dekani i profesori na tim mjestima zbog studenata", navodi se u reagovanju studenata.

Navode da će nastaviti u istrajavanju sa zahtjevima za poboljšanje uslova studiranja ma koliko to smetalo svim profesorima fakulteta.

"Kratko bih se osvrnuo na izjave profesorice Ane Pejanović, koja tvrdi da studenti imaju priliku na sjednicama Nastavno – naučnog vijeća fakulteta iznijeti sve primjedbe. Želim se ovim pitanjem kratko osvrnuti na ovu izjavu: Koliko je sjednica održano, a da su svi profesori i studenti prisustvovali istim? Elektronske sjednice su zamijenile živu riječ, a dnevni red tih sjednica je apsolutno nepristupačan studentima, te stoga studenti nemaju uvid u ono o čemu se na tim sjednicama raspravlja, niti ko se kako izjasnio na istim. Na koncu, želimo saopštiti sljedeće: Savez studenata Filološkog fakulteta će nastaviti da potencira ove zahtjeve i težiće rješavanju istih, jer je to osnovna funkcija i zadatak nekoga ko predstavlja studente jedne univerzitetske jedinice. Svim profesorima, pa i upravi fakulteta, poručujemo – ne tražimo ništa apstraktno, niti nešto što je u domenu naučne fantastike, već ono što nas sljeduje, i napominjemo da ovo nije atak na bilo koga lično, kako se u ovim izjavama može tumačiti. SSFF ima jasan cilj pred sobom, a to je unaprijeđenje uslova na fakultetu, u interesu studenata, a ti interesi ne bi trebalo ovoliko da smetaju profesorima koji, opet naglašavam, trebaju biti tu zbog nas", zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika