Protokol

Zahvalnost Mađarskoj na političkoj, tehničkoj i finansijskoj podršci

Mađarska će i dalje biti snažan zagovornik politike proširenja EU, a Crna Gora može kao i do sada računati na svu njenu političku, tehničku i ekspertsku podršku kako bi što brže ostvarila cilj članstva, ocijenjeno je na sastanku ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske, Petera Sijarta.



Zahvalnost Mađarskoj na političkoj, tehničkoj i finansijskoj podršci
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornici su konstatovali napredak Crne Gore na putu prema EU i izrazili očekivanje da će Crna Gora, na temelju već postignutih rezultata i uz nastavak dobre dinamike i poziitivnih poruka iz Brisela, biti što prije spremna za članstvo u EU.

- U tom kontekstu, ministar Sijarto je pozdravio otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima sa EU i ohrabrio Crnu Goru da što skorije otvori preostala tri poručujući da i na tom polju Crna Gora može računati na nastavak snažne podrške Mađarske. Ukazao je da je važno iskoristiti predstojeće bugarsko predsjedništvo EU, a potom i naredna, kako bi politika proširenja i dalje bila visoko na agendi EU.

Pejović i Sijarto su razmijenili mišljenje o izbornim procesima u velikim zemljama članicama i uticaju tih dešavanja na politiku proširenja. Naglasili su važnost samita zemalja Zapadnog Balkana i EU u Sofiji, prvog takvog nakon 15 godina, uz očekivanje da će sa njega još jednom biti poslate jasne poruke o značaju proširenja EU na države Zapadnog Balkana – navodi se u saopštenju iz Ministarstva evropskih poslova.

Ministar Pejović je, kako se navodi, posebno iskazao zahvalnost Sijartu na političkoj, tehničkoj i finansijskoj podršci Mađarske. Podsjetio je na saradnju dvije države kroz instrumente Evropske unije, stručnjake i stalnu ekspertizu koja je na usluzi resoru ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori. Dogovorena je dalja saradnja dviju država i razmjena posjeta i mišljenja o načinu na koje će i Crna Gora i Mađarska zajednički raditi na regionalnoj stabilnosti i proširenju Evropske unije.

Portal Analitika