Podgorica

IFC i Erste banka daju zajam od 15 miliona eura Podgorici

IFC, članica Grupe Svjetske banke, daje 7,5 miliona eura (oko 8,8 miliona dolara) i mobiliše paralelni zajam Erste Banke od 7,5 miliona eura, za finansiranje ključnih dionica obilaznice u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, i podsticanje izgradnje vitalne infrastrukture.

IFC i Erste banka daju zajam od 15 miliona eura Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Iz novog zajma lokalnoj samoupravi finansiraće se jugozapadna dionica obilaznice dužine 3,5 kilometara, čiji dio je i most na Morači. Ovim se upotpunjuju dvije prethodne investicije IFC-a u obilaznicu: kredit od 10,1 miliona eura (oko 11,9 miliona dolara) za izgradnju istočnog dijela u 2010. godini i 10,7 miliona eura (oko 12,6 miliona dolara) u 2012. godini za izgradnju mosta Ribnica. Oba projekta su uspješno završena.

„Saradnja sa IFC-jem kao dugoročnim partnerom omogućava nam da nastavimo rad na izgradnji ove vitalne putne infrastrukture, koja pomaže u smanjenju zagušenja, smanjenju emisija štetnih gasova i operativnih troškova vozila", rekao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović́. 

Projekti izgradnje puteva prepoznati su kao prioritet zemlje, u cilju eliminisanja kritičnih uskih grla za regionalni saobraćaj duž koridora koji povezuje Srbiju sa Jadranskom obalom i podrške turističkoj privredi, što je od ključne važnosti za lokalnu ekonomiju. Angažman IFC-ja je već pomogao u smanjenju vremena putovanja duž istočne strane obilaznice sa 12,5 minuta na 7,5 minuta.

„IFC ima snažne partnerske odnose sa gradom Podgoricom, što ova treća investicija naglašava, i nadamo se da ćemo proširiti našu podršku na druge dijelove Crne Gore", rekao je Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-ja za centralnu i jugoistočnu Evropu. „Finansiranje koje osiguravamo za Podgoricu odražava našu snažnu posvećenost unapređenju komunalne infrastrukture za bolji život građana."  

IFC takođe pruža sveobuhvatnu podršku Podgorici u izgradnji kapaciteta i ispunjavanju najboljih globalnih praksi u razvoju projekata kroz svoju Platformu za gradove, koju finansira austrijsko Federalno ministarstvo finansija. To podrazumijeva poboljšanje nabavki  za projekte, standarde za implementaciju, i lokalne kapacitete za upravljanje ekološkim i društvenim rizicima i izvještavanje. IFC je nedavno održao dvodnevnu obuku za projektni tim Podgorice za puteve kako bi ih upoznao sa IFC-ovim zahtjevima u pogledu zaštite zdravlja i sigurnosti životne sredine i pomogao gradu u izradi Plana za komunikacije i angažovanje zainteresovanih strana.

Tokom protekle decenije, IFC je obezbijedio više od 12 milijardi dolara za finansiranje 350 projekata urbane infrastrukture na globalnom nivou i pružio savjetodavne usluge gradovima u više od 60 zemalja.

 

Portal Analitika