Društvo

Postavljene table upozorenja "Čuvajmo prirodu čistom"

U okviru Ekološke kampanje „Budi šampion“ koju realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore uz podršku Delegacije Evropske Unije, u NP Skadarsko jezero postavljeno je dvadeset tabli upozorenja sa porukom „Čuvajmo prirodu čistom! Bacite otpad na mjesta namijenjena za to“. 

Postavljene table upozorenja "Čuvajmo prirodu čistom"
Portal AnalitikaIzvor

Kampanja Budi šampion dizajnirana je u edukativno informativnom kontekstu i kao takva usmjerena je ka postizanju cilja u oblikovanju javnog mnjenja u svrhu podizanja svijesti građana svih starosnih struktura o značaju pravilnog odlaganja otpada. Sistem tabli upozorenja lokalnom stanovništvu i posjetiocima na području NP Skadarsko jezero postavljen je na lokacijama koje su u toku pripreme projekta identifikovane kao najugroženije otpadom.

„Kvalitet životne sredine i zaštita prirode u velikoj mjeri zavisi od odgovornog ponašanja svih članova naše zajednice. Zato pokažimo svijest o vrijednostima Nacionalnih parkova Crne Gore, bacimo otpad na mjesta predviđena za to i čuvajmo prirodu čistom“, naglasio je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Imajući u vidu značaj prirodnih vrijednosti i antropogeni pritisak koji se vrši u području Skadarskog jezera, Nacionalni parkovi Crne Gore će nastojati da postepeno smanjuju broj divljih deponija, a ovaj problem treba rješavati na nivou lokalne uprave u saradnji sa mjesnim zajednicama uz intenzivniju kontrolu prostora. 

„Prioritetni ciljevi Nacionalnih parkova Crne Gore kada je riječ o ambijentalnoj higijeni su da postepeno i u kontinuitetu unapređujemo sistem upravljanja otpadom u Parkovima i izradimo preciznu bazu podataka, da podstičemo saradnju sa lokalnim upravama i zajednicama i svim drugim subjektima na zaštiti prirode jer zajednička saradnja omogućava brže i efikasnije rješavanje problema, da ulažemo dodatne napore u cilju strože kontrole odlaganja otpada u skladu sa postojećom zakonskom regulativom i Planovima i Programima upravljanja.“, istakao je Klica.

Nacionalni parkovi Crne Gore apeluju na građane, posebno mještane i posjetioce, da ekološki odgovornim ponašanjem doprinose zaštiti i očuvanju zaštićenih prostora i da bacaju otpad na mjesta predviđena za to. 

„Takođe želimo da snažnije utičemo na svijest građana da Nacionalne parkove treba čuvati jer se u njima nalazi najvrijednija prirodna baština naše zemlje“, kazao je Klica.

 

Portal Analitika