Društvo

Obuka za novinare o Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima

Ministarstvo kulture, u saradnji sa Medijskim savjetom za samoregulaciju, organizovalo je obuku za novinare na temu sloboda izražavanja, sa posebnim osvrtom na član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.



Obuka za novinare o Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima
Portal AnalitikaIzvor

Obuka je dio mjera iz Pregovaračkog poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava.

Na otvaranju je govorio generalni direktor Direktorata za medije mr Željko Rutović, a predavači su bili eksperti u ovoj oblasti.

Novinari su bili u prilici sa poslušaju predavanja: „Ograničenje člana 10 Evropske konvencije članom 8 Sloboda mišljenja, pravo na privatnost“, o kojoj je govorio mr Siniša Bjeković, „Komuniciranje sudstva i medija u kontekstu člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima“, o kojoj je govorila prof. dr Aneta Spaić, „Primjena člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima kroz implementaciju preporuka Komiteta ministara Savjeta Evrope“, o kojoj je govorio Ranko Vujović, te „Granica slobode izražavanja on-line korisnika u elektronskim publikacijama“ o kojoj je govorila prof. dr Nataša Ružić.

Obuci su prisustvovali novinari dnevnih novina, lokalnih javnih emitera, lokalnih štampanih medija i medijskih naučnih časopisa, predstavnici OSCE-a i nevladinog sektora.

Portal Analitika