Politika

Mogerini: 2018. šansa za napredak Zapadnog Balkana

Za zemlje Zapadnog Balkana 2018. godina biće jedinstvena prilika da nepovratno napreduju u evropskim integracijama i da najveći prioritet daju neophodnim reformama prvenstveno u vladavini prava i zakona, saopštila je kancelarija šefice evropske diplomatije Frederike Mogerini posle sastanka sa premijerima balkanske šestorke.
Mogerini: 2018. šansa za napredak Zapadnog Balkana
N1Izvor

Mogerini je na sastanku podvukla potrebu da svi zapadnobalkanski partneri ubrzaju suštinske reforme, ispune očekivanja svojih građana i preduzmu konkretne korake ka evropskim integracijama.

Učesnici sastanka izrazili su duboku posvećenost i interes u jačanju saradnje dobrosusjedskih odnosa i promovisanju regionalnog razumijevanja.

U tom kontekstu, posebno je istaknut značaj razgovora predsjednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića za dalji napredak dijaloga o normalizaiji odnosa Beograda i Priština pod pokroviteljstvom EU, navedeno je u saopštenju.

Mogerini je priredila radnu večeru za lidere balkanske šestorke. Ona je prethodno razgovarala s premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, potom s premijerkom Srbije Anom Brnabić, makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, predsednikom crnogorske Vlade Duškom Markovićem, a zatim i sa predsednikom Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Predsjednik Vlade Duško Marković ističe da je politika proširenja Evropske unije (EU) jedna od najvažnijih evropskih politika koja treba da doprinese stabilnosti i ekonomskom napretku regiona Zapadnog Balkana.

..

Kako navode, Marković se sastao večeras u sjedištu Evropske unije sa visokom predstavnicom EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini, uoči susreta sa premijerima šest država Zapadnog Balkana.

"Politika proširenja Evropske unije jedna od najvažnijih evropskih politika koja treba da doprinese stabilnosti i ekonomskom napretku regiona Zapadnog Balkana", rekao je Marković.

Crnogorski premijer i visoka evropska predstavnica izrazili su zadovoljstvo još jednim susretom lidera regiona i Evropske unije u susret narednoj godini.

"Politika proširenja Unije dobiće na značaju predstavljanjem strategije za proširenje i održavanjem novog samita Evropske unije i Zapadnog Balkana", navode u saopštenju.

Crna Gora pokazuje, saglasni su sagovornici, punu odgovornost u procesu integracija i ostaje kao i do sada pouzdan partner EU.

Portal Analitika