Društvo

UNUTRAŠNJA KONTROLA: Postupanje policajca pod lupom Tužilaštva

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je tokom novembra mjeseca 2017.godine, izvršilo kontrole zakonitosti postupanja policijskih službenika na osnovu tri pritužbe građana.Osim postupanja po pritužbama građana, službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su tokom novembra 2017.godine izvršili tri kontrole – provjere zakonitosti postupanja policijskih službenika, na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu i postupanju. U jednom slučaju, izvršenom kontrolom utvrđene su činjenice i dokazi koji su ukazivali na postojanje sumnje u nezakonito postupanje policijskog službenika, uslijed čega je Izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen nadležnom državnom tužilaštvu na dalji postupak i preduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti, te ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivične odgovornosti.
UNUTRAŠNJA KONTROLA: Postupanje policajca pod lupom Tužilaštva
Portal Analitika/MUPIzvor

Prema izvještaju koji objavljuje Portal Analitika, pritužbe građana su se u dva slučaja sadržinski odnosile na način vršenja policijskih poslova i primjenu policijskih ovlašćenja, dok se u jednom slučaju pritužba odnosila na ponašanje policijskog službenika van službe.

Od naznačenog broja pritužbi, u sva tri slučaja se radilo o pritužbama na policijske službenike policije opšte nadležnosti.

Nakon sprovedenih postupaka kontrole, u jednom slučaju je pritužba ocijenjena osnovanom, uslijed čega je protiv dva policijska službenika podnijet predlog za pokretanje disciplinskog postupka zbog težih povreda službene dužnosti.

U preostala dva slučaja pritužbe su ocijenjene neosnovanim, jer u sprovedenim postupcima kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi kojima bi se potvrdili navodi pritužbi, odnosno činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje i ponašanje policijskih službenika.

Pregled sadržine pritužbi i ishoda sprovedenih postupaka unutrašnje kontrole:

Građanin Lj.D. iz Podgorice dostavio je pritužbu Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije na NN policijske službenike Stanice policije za bezbjednost saobraćaja CB Podgorica, zbog načina na koji su dana 15.10.2017.godine, oko 16:00 časova, u Podgorici, preduzimali službene mjere i radnje prema njemu, kada mu je izdat prekršajni nalog zbog prekršaja izvršenih upravljanjem neregistrovanim vozilom i bez vozačke dozvole, uz isticanje primjedbi na način ophođenja i način komunikacije policijskih službenika prema njemu tom prilikom.

U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na nezakonito preduzimanje službenih mjera i radnji ili neprofesionalno postupanje od strane policijskih službenika u konkretnom slučaju.

Građanka Ž.V. iz Podgorice dostavila je pritužbu Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije u kojoj se žalila na ponašanje i postupanje policijskog službenika Stanice policije za javni red i mir CB Podgorica B.Č. prema njoj, ispoljeno van vršenja službene dužnosti, na način što je dana 09.10.2017.godine, oko 08:00 časova, kao roditelj, došao u pratnji maloljetne kćerke, u ustanovu u kojoj je ona zaposlena, da bi, nakon izvjesnog vremena provednog čekajući na red, počeo da negoduje i da se neprimjereno ponaša prema njoj.

Zbog činjenice da je u toku sprovođenja postupka unutrašnje kontrole podnositeljka pritužbe odustala od iste a da izvršenim provjerama nijesu utvrđeni drugi dokazi da je ponašanje policijskog službenika van službe bilo neprimjereno, prestao je osnov za dalje postupanje unutrašnje kontrole u predmetnom slučaju.

Građanka B.J. iz Pljevalja, dostavila je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu na policijske službenike Stanice policije CB Pljevlja K.D. i Č.Z., zbog načina ophođenja i preduzimanja službenih mjera i radnji prema njoj kao učesniku u saobraćaju – vozaču, dana 15.11.2017.godine, prilikom kontrole u saobraćaju u Pljevljima, kada joj je izdat prekršajni nalog zbog nepropisnog parkiranja vozila.

U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole utvrđene su činjenice i dokazi o propustima i prekoračenju ovlašćenja prilikom preduzimanja službenih radnji od strane policijskih službenika K.D. i Č.Z. u predmetnom slučaju, uslijed čega je protiv njih podnijet predlog za pokretanje disciplinskog postupka, zbog težih povreda službene dužnosti iz čl.106 st.1 t.11 Zakona o unutrašnjim poslovima (svaka radnja, odnosno propuštanje radnje kojom se onemogućava, ometa ili otežava izvršavanjeslužbenih zadataka) i čl.83 st.1 t.4 Zakona o državnim službenicima i namještenicima (zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi).

Kontrole – provjere

Osim postupanja po pritužbama građana, službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su tokom novembra 2017.godine izvršili 3 kontrole – provjere zakonitosti postupanja policijskih službenika, na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu i postupanju policijskih službenika.

U jednom slučaju, izvršenom kontrolom utvrđene su činjenice i dokazi koji su ukazivali na postojanje sumnje u nezakonito postupanje policijskog službenika, uslijed čega je Izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen nadležnom državnom tužilaštvu na dalji postupak i preduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti, te ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivične odgovornosti u radnjama i postupanju policijskog službenika.

U preostala dva slučaja, u sprovedenim postupcima unutrašnje kontrole nijesu utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti u radu, kao ni činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno i nezakonito postupanje policijskih službenika u vršenju policijskih poslova povodom kojih su sprovedene kontrole.

P.Z.

Portal Analitika