Društvo

Koprivica: Kompletna priča djeluje kao naučna fantastika

Profesori Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore zatečeni su peticijom studenata iniciranom navodno zbog nezadovoljstva uslovima studiranja i odnosom uprave fakulteta prema njima, konkretno dekana prof. dr Dragana Bogojevića. 
Koprivica: Kompletna priča djeluje kao naučna fantastika
PobjedaIzvor

Profesor ruske književnosti prof. dr Dragan Koprivica kazao je Pobjedi da mu kompletna priča djeluje kao naučna fantastika i apsurd.

Zakulisne igre - Buniti se protiv dekana Dragana Bogojevića, koji je vrstan čovjek, profesor i dekan, potpuno je apsurdno, a iza toga možda stoji i nešto sasvim treće. Riječ je o čovjeku koji na najbolji mogući način održava uslove na fakultetu, čija vrata su svima uvijek otvorena i koji svakoga primi na najljepši mogući način i kao čovjek i kao profesor. Prema tome, sve mi je nelogično, osim ako nijesu neke zakulisne igre u pitanju – rekao je on.

Osvrnuo se i na uslove na fakultetu, ali i iznio mišljenje da dekan Bogojević radi sve što je u njegovoj moći da ih popravi.

- Jasno je da Univerzitet Crne Gore nije u najboljoj finansijskoj situaciji i da to zavisi od opšteg stanja u društvu, te da i to utiče na uslove studiranja. Isto tako sam uvjeren da će dekan učiniti da se i to popravi koliko god bude moguće, da studenti što bolje žive i rade na Filološkom fakultetu – dodao je Koprivica.

Istakao je da se studenti njemu lično nijesu žalili. Peticija studenata Filološkog fakulteta UCG iznenadila profesore

Na sjednicama Vijeća su ćutali Profesor ruske književnosti prof. dr Dragan Koprivica kazao je Pobjedi da mu kompletna priča djeluje kao naučna fantastika i apsurd Rukovoditeljka Studijskog programa za ruski jezik i književnost prof. dr Ana Pejanović naglasila je da ona ne smatra da su studentima uskraćena bilo kakva prava i napomenula da oni mogu prisustvovati sjednicama Vijeća Filološkog fakulteta i iznositi stavove o uslovima studiranja.

 - Na vijećima Filološkog fakulteta uvijek saslušamo stavove studenata, odnosno njihovih predstavnika. Ne vidim da su im bilo kakva prava uskraćena. U prethodne tri godine prošli smo kroz proces akreditacije i različitih promjena i studenti su sve vrijeme bili upućeni u te promjene. Nijesam primijetila da je dekan nedostupan, naprotiv, mislim da svako ko želi može da uđe i porazgovara sa njim. Nastava se održava redovno, u skladu sa svim pravilima kojih se profesori pridržavaju – rekla je Pejanović. Bez primjedbi Odsjeku kojim rukovodi, kako je dodala, nijesu stizale primjedbe studenata, pa je, ističe, zatečena kompletnom situacijom.

 I prof. dr Draško Došljak, rukovodilac Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovensku književnost, nije bio upoznat o pokretanju peticije dok mediji o tome nijesu izvijestili i saglasan je sa koleginicom Pejanović da je Vijeće Fakulteta mjesto gdje se može razgovarati o eventualnim problemima vezanim za uslove studiranja. Ni on nije imao bilo kakvih primjedbi od studenata ni na uslove studiranja, niti na upravu fakulteta. Studentsko vijeće Filološkog fakulteta u Nikšiću prethodne sedmice pokrenulo je peticiju za bolje uslove studiranja na ovoj univerzitetskoj jedinici, a u peticiji je navedeno više stavki koje bi se, prema njihovom mišljenju, mogle poboljšati. Dekan Bogojević, kako je ranije kazao za Pobjedu, samatra da je peticija pokrenuta sa namjerom da on bude smijenjen.

Portal Analitika