Društvo

Čabarkapa: Paoviću upozorenje za otkaz

Nakon što je ombudsman Šućko Baković zatražio od Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru da pokrene odgovornost medicinskog tehničara koji je prošle godine zlostavljao šest pacijenata tako što ih je šamarao i udarao, direktor ove ustanove Dragan Čabarkapa kazao je za Pobjedu da je Draganu Paoviću odmah izdao upozorenje za otkaz. 
Čabarkapa: Paoviću upozorenje za otkaz
PobjedaIzvor

Pojasnio je da je za donošenje konačne odluke o otkazu neophodno mišljenje sindikata, ali da su mu iz sindkalne organizacije bolnice saopštili da Paović nije njihov član. Čabarkapa ističe da je onda došao do saznanja da je medicinski tehničar član Unije slobodnih sindikata, tako da je njima upućen zahtjev za izjašnjenje.

- Zbog zaštite podataka ličnosti, kao i eventualnog uticaja na postupak otkaza ugovora o radu, za sada ne mogu da dajem detaljnije informacije - saopštio je on. Paović je, kaže Čabarkapa, negirao krivicu, tvrdeći da pojedini zaposleni, prvenstveno doktori, „žele da ga diskredituju kako lično, tako i profesionalno, a što su praktično već i uspjeli“. - On osporava validnost izjava pacijenata koje su date ombudsmanu, navodeći „da u knjigama primopredaje nijesu konstatovane nikakve povrede ili bilo kakvo zlostavljanje pacijenata“ – istakao je Čabarkapa.

Kako je ombudsman naveo da ovaj incident nije izolovani primjer nezakonitog postupanja medicinskog tehničara na štetu pacijenata, direktor kaže da, on o tome nije dobio nijednu pismenu prijavu.

Pojasnio je da je ranije, kada je saznao za ovaj incident, razriješio Paovića dužnosti glavnog tehničara bolnice i glavnog tehničara odjeljenja, te ga je premjestio na odjeljenje ,,gdje postoje kamere“.

- Tada nijesam raspolago ni približno dokazima koje je u postupku pribavio zaštitnik ljudskih prava, a nijesam mogao da ni da povjerujem u to da dugogodišnji glavni tehničar bolnice sa iskustvom od 30 godina rada može da zlostavlja pacijente - istakao je direktor bolnice. Postupak protiv Paovića, kaže Čabarkapa, se nastavlja zbog novih dokaza na koje je ukazao ombudsman. - Kako će slučaj vjerovatno epilog imati na sudu, nadam se da će biti razjašnjen, nakon čega može da se preispita svačija odgovornost, pa i direktora ustanove - rekao je Čabarkapa.

Direktor je istakao i da bilježe više prijava napada i povređivanja medicinskih tehničara od pacijenata, što ,,zaposleni dostojanstveno podnose“. Baković je mišljenje o ovom slučaju dostavio i kotorskom Osnovnom tužilaštvu, Upravi za inspekcijske poslove i Ministarstvu zdravlja.

Portal Analitika