Politika

Naredni 15. sastanak POSP-a u julu u Podgorici

Četrnaesti sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), pod zajedničkim predsjedavanjem predsjednika Skupštine Crne Gore, Ivana Brajovića i predsjedavajućeg delegaciji Evropskog parlamenta u POSP-u Dejvida Martina, održan je danas u Podgorici.
Naredni 15. sastanak POSP-a u julu u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, u uvodnom obraćanju podsjetio je da prethodnih 13 sastanaka zajedničkog parlamentarnog odbora Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore, predstavljaju jedan od dokaza ogromnog puta koji smo prešli od nezavisnosti do danas, naročito u oblasti vladavine prava i jačanja institucija i dodao da su članstvo u NATO i liderska pozicija u evropskim integracijama, upravo potvrda ispravnosti dosadašnje politike.

Predsjednik Brajović je naglasio da su sastanci kao što je ovaj, ključni za definisanje prioriteta skupštinskog rada u narednom periodu i da se POSP pokazao kao odličan mehanizam za razmjenu mišljenja i iskustava između parlamentaraca, u pogledu doprinosa integraciji Crne Gore u Evropsku uniju. Taj partnerski odnos je uvijek podrazumijevao da pored pohvala koje dobijamno kao lider u integracionom procesu u regionu Zapadnog Balkana, budemo spremni i na konstruktivan kritički odnos i uvažavanje sugestija, ocijenio je on.

posp1

Predsjednik Brajović se osvrnuo i na prisustvo predstavnika najjače opozicine grupe Skupštine sastanku POSP-a, uvjeren da je prihvatanje političke realnosti djelotvorno za cjelokupno društvo i preduslov daljeg napretka i razvoja države, kao ni da odsustvo preostalih opozicionih poslanika neće usporiti rad na ispunjavanju tih obaveza. On smatra da takav stav otvara sumnju da li opozicija svjesno želi da uspori evropske integracije naše zemlje i to sada kada je Crne Gora punopravna članica NATO i lider u evropskim integracijama cijelog regiona, jer kao zemlja koja predvodi taj proces, ima i najveću obavezu da opravda politiku proširenja i pred zemljama članicama.

Skupština i Vlada Crne Gore imaju mandat još tri godine, koje su posvećene jačanju evroatlantske Crne Gore i ispunjavanju postavljenih ciljeva iz evropske agende, daljem jačanju institucija i ekonomskom napretku, što konačno vodi cilju unaprjeđenja kvaliteta života naših građana, zaključio je predsjednik Crne Gore, Ivan Brajović.

U nastavku uvodnog dijela sastanka, prisutnima se obratio i predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta u POSP-u, Dejvid Martin, koji je izrazio zadovoljstvo što će se Crna Gora pridružiti EU u bliskoj budućnosti i naveo da je Evropski parlament doveo predstavnike šest različitih političkih grupa, što pokazuje posvećenost procesu proširenja i interesu koji taj proces izaziva unutar Evropskog parlamenta. On je rekao da su zadovoljni i napretkom koji je Crna Gora ostvarila vezano za članstvo u EU, ne potcjenjujući izazove sa kojima se i dalje suočava, ali da postoje jasni dokazi o postignutom napretku.

posp3

U ime Vlade Crne Gore govorio je i potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin, koji je ocijenio da POSP predstavlja jedan od ključnih mehanizama  za analizu trenutnog stanja saradnje Crne Gore i EU i parlamentarnog praćenja procesa stabilizacije i pridruživanja.

U ime predsjedavanja Savjetu EU članovima POSP-a obratio se i ambasador Estonije u Crnoj Gori  Nj. E. Danijel Erik Šaer, koji je konstatovao da je Crna Gora lider u procesu pristupanja i pouzdan partner EU, kao i lider u regiji Zapadnog Balkana, uz pohvalu na konzistentnoj i potpunoj usklađenosti sa vanjskom i bezbjednosnom politikom i podršci dobrosusjedskim odnosima.

U ime Evropske komisije ambasador EU u Crnoj Gori Nj.E. Aivo Orav podsjetio je da je Crna Gora lider u regionu, kao i u evropskim integracijama, što je potvrđeno i na nedavnoj ministarskoj intervladinoj konferenciji i da je otvaranje dva dodatna poglavlja koja su srž četiri slobode EU, potvrdilo posvećenost napretku Crne Gore ka EU.

posp4

U nastavku 14. sasatanka POSP-a vođena je rasprava o Stanju pristupnih pregovora i odnosima između EU i Crne Gore, a uvodničari su bili Čarls Tanok, član Odbora EP za vanjske poslove i izvjestilac za Crnu Goru i Adrijan Vuksanović, predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Poslanik Vuksanović je konstatovao da smo od proteklog POSP-a imali sadržajno i kvalitetno vrijeme za evropske integracije, otvorili smo dodatna četiri poglavlja i zaokružili trideset ovorenih pregovaračkih pogavlja i tri privremeno zatvorena. On je izrazio očekivanje da ćemo nastaviti sa dobrom praksom i otvoriti još tri poglavlja i da ćemo tokom naredne godine snažno krenuti u dinamiku zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Razgovarano je i o Funkcionisanju Skupštine i izbornim reformama uoči predstojećih izbora, o čemu su uvodnu riječ imali Ivan Brajović kopredsjedavajući i predsjednik Skupštine Crne Gore i Jozo Radoš, iz Odbora EP za vanjske poslove.

Predsjednik Brajović je istakao da rezultati koje smo ostvarili na međunarodnom i unutrašnjem planu u 2017. godini  činjenično potvrđuju da je ovo bila vrlo uspješna godina za Crnu Goru i ovaj saziv Skupštine. Sprovođenje suštinskih reformi, kako onih iz vladavine prava, tako i onih iz domena ekonomske i finansijske stabilnosti, podsticanje rasta i razvoja Crne Gore, potvrđuju našu evropsku orjentaciju. Pokazali smo da smo po svim parametrima, političkoj stabilnosti, ekonomskim kriterijumima i konstruktivnoj ulozi u regionu i pored svih izazova sačuvali lidersku poziciju, ocijenio je predsjednik Brajović.

O Konkretnim rezultatima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u uvodu su govorili Žoel Beržeron iz Odbora EP za pravna pitanja i Daliborka Pejović predsjednica skupštinskog Odbora za antikorupciju.

posp5

Poslanica Pejović je rekla da smo zadovoljni postignutim rezultatima u mjeri u kojoj je Evropska komisija apostrofirala napredak. Napravljen je značajan napredak u zakonodavnoj reformi, u borbi protiv korupcije i kriminala, kao i pomaci kada je u pitanju organizacija i jačanje granice i graničkih kontrola, posebno kada je riječ o migranatima i azilantima. Ona je posebno ukazala na potrebu jačanja institucionalnih kapaciteta i obavezu prema Agenciji za sprječavanje korupcije. 

Za temu Osnovna prava i slobode, sa fokusom na slobodu medija uvodničari su bili: Tomas Vaits, član Odbora EP za poljoprivredu i ruralni razvoj i Luiđ Škrelja, predsjednik skupštinskog Administrativnog odbora.

Poslanik Škrelja je podsjetio da je u proteklom periodu kroz zajedničko djelovanje nadležnih organa postignut značajan doprinos u oblasti ljudskih prava lica lišenih slobode i naglasio da se u kontinuitetu ulažu napori u ostvarenje preporuka Ombudsmana, kao i u oblasti rodne ravnopravnosti  i osoba sa invaliditetom.

Uvod u temu Ekonomija i javne finansije predstavili su Jan Olbriht član Odbora EP za budžet i Branimir Gvozdenović, potpredsjednik Skupštine Crne Gore.

Potpredsjednik Gvozdenović je konstatovao da je Skupština Crne Gore jedan je od glavnih generatora prosperiteta, koja radi na istoj programskoj platformi sa Vladom Crne Gore. U turizmu je ponovo zabilježena rekordna sezona i stvoren je stabilan koordinacioni mehanizam, a povećan razvoj turizma prati i veliki broj investicionih projekata, među kojima je jedan od najvećih gradnja Autoputa Bar- Boljare, rekao je on i ocijenio da Crna Gora najbrže raste u regionu.

Na kraju sastanka odlučeno je da naredni 15. sastanak POSP-a bude održan 16-17. jula 2018. godine u Podgorici.

Nakon 14. sastanka POSP-a, predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović i predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta u POSP-u, Dejvid Martin, dali su izjave za javnost.

Portal Analitika