Politika

Da li opozicija želi da uspori integracije Crne Gore?

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović pozdravio je na sastanku Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) povratak poslanika Demokratskog fronta (DF) u parlament, rekavši da je to prihvatanje političke realnosti koje je djelotvorno za cijelo društvo.
Da li opozicija želi da uspori integracije Crne Gore?
N.D.
N.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Odsustvo ostatka opozicije iz crnogorskog parlamenta, prema njegovim riječima, neće usporiti rad najvišeg zakonodavnog doma, ali, kako kaže, otvara sumnju da li opozicija hoće da uspori integracije Crne Gore.

“Crna Gora mora da stvori jake temelje kako bi bila pouzdan partner EU i NATO-a. Vlada ima još tri godine mandata i nastojaćemo da Crna Gora ostvari punopravno članstvo u EU", istakao je Brajović.

On je naveo da su crnogorsko članstvo u NATO-u i liderska pozicija u EU integracijama potvrda ispravnosti crnogorske politike. Međutim, dodaje on, nisu svi pokazali istu odgovornost u tome.

Kopredsjedavajući POSP-a Dejvid Martin takođe je pozdravio povratak DF-a u Skupstinu.

“Jako mi je drago sto je opozicija odlučila da nam se pridruži,” reako je on i izrazio nadu da će poslanici DF-a kvalitetno učestvovati u radu POSP-a.

Martin je saopštio da je zadovoljan napretkom Crne Gore, ali da ne potcijenjuje izazove sa kojima se Crna Gora suočavala.

"Otvorena su neka složena poglavlja - kao npr. poglavlja 23 i 24 - ali ona nisu zatvorena", naglasio je Martin.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin saopštio je da se nada da će tokom bugarskog predsjedavanja EU Crna Gora otvoriti preostala tri poglavlja, ali i krenuti u zatvaranje poglavlja.

"Naredne godine očekujem da dobijemo mjerila za zatvaranje poglavlja 23 i 24", rekao je Pažin.

On je predstavio rezultate Vlade u proteklom periodu. Osvrnuo se, između ostalog, na stanje u medijima i kazao da svaki napad na predstavnike i imovinu medija “napad na demokratiju”.

Ambasador Estonije u Crnoj Gori Danijel Erik Šaer pozdravio je dolazak dijela opozicije u Skupštinu, dodavši da je bitno da sve stranke učestvuju u njenom radu. On je rekao da je Crna Gora ostvarila značajan napredak na putu pristupanja Uniji, te da naše zemlja mora da nastavi da odlučno gura proces reformi.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je u uvodnom obraćanju da Unija ohrabruje našu zemlju da uz reforme obezbijedi i rezultate na polju vladavine prava. 

Pozdravljajući dolazak DF-a u Skupštinu, Orav je poručio da EU ohrabruje sve političke aktere u Crnoj Gori da se vrate političkoj debati na onom mjestu gdje ona i pripada – parlamentu.

POSP je formiran u junu 2010. godine nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.  Odbor koji čine poslanici crnogorske Skupštine i EP sastaje se dva puta godišnje – u Briselu i Podgorici. 

POSP razmatra sve aspekte odnosa između EU i naše zemlje, a posebno primjenu pomenutog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Portal Analitika