Društvo

Saradnja mladih važna za pristupanje Regiona EU

Osnivanje Regionalne kancelarije za mlade predstavlja značajan doprinos izgradnji politike mladih na nacionalnom nivou, intenziviranju saradnje i razmjeni na regionalnom nivou, te što boljem i sveobuhvatnijem umrežavanjem s politikama EU u ovoj oblasti, poručio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović na okruglom stolu o Kancelariji za regionalnu saradnju mladih, koji je danas održan u Podgorici.
Saradnja mladih važna za pristupanje Regiona EU
Portal AnalitikaIzvor

Skup je organizivala Kancelarija OEBS-a, a učestvovali su ministar sporta Nikola Janović, ambasadorka OEBS-a Mariz Davije i generalni sekretar Regionalne kancelarije za mlade Đuro Blanuša.

Ministar Pejović je istakao da je politika mladih danas redovna tema na svim samitima na nivou EU. U tom kontekstu je podsjetio na ključne dokumente iz ove oblasti, poput Bijele knjige iz 2001. i strategije Mladi – ulaganje i osnaživanje iz 2009, koje promovišu stvaranje novih mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje mladih, njihovo veće učešće u društvu, kao i jačanje solidarnosti između mladih i cjelokupnog društva.

- Crna Gora je bila prva država potpisnica koja je ispunila sve obaveze kada je u pitanju institucionalizacija Regionalne kancelarije, uključujući obezbjeđivanje i opremanje kancelarije u Podgorici, u kojoj danas radi više zaposlenih iz Crne Gore, a koja predstavlja podršku ukupnoj ideji o saradnji omladine država Zapadnog Balkana - dodao je on.

Ministar je naveo da je, u cilju promocije Regionalne kancelarije za mlade, u prethodnom periodu održano deset info sesija u svim većim gradovima Crne Gore, tokom kojih su nastale brojne ideje i pokrenute značajne inicijative usmjerene na unapređenje omladinske politike.

Pejović je istakao da se Crna Gora može pohvaliti jasnim strategijskim okvirom za mlade do 2021, ističući da Vlada u kontinuitetu, konkretnim mjerama podržava ovu politiku, što pokazuje i podatak da je, kroz vladin program za stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem, za četiri godine prošlo više od 14 hiljada mladih.

- Važno je da pospješimo samoinicijativu i prepoznamo dobre ideje koje nove generacije imaju, drugim riječima da se svi zajedno energično potrudimo da mladima, kao budućnosti ove zemlje, osiguramo tekovine EU za koje se mi u Crnoj Gori borimo, a to je da putuju, studiraju i rade na evropskom kontinentu kao i ostali građani Unije - poručio je ministar.

Portal Analitika