Društvo

Ne plaćaju jer misle da pare ne idu djeci

Neću da joj plaćam alimentaciju jer ona ih troši na sebe - rečenica je koju većina očeva izgovara u sudnici, pokušavajući da opravdaju što djeci ne uplaćuju izdržavanje.
Ne plaćaju jer misle da pare ne idu djeci
PobjedaIzvor

Iako je zakon jasan - nedavanje izdržavanja je krivično djelo, u porastu je broj onih koji nakon izrečene presude odbijaju da ispunjavaju obavezu.

U prethodnoj godini u Osnovnom sudu u Podgorici formirano je 56 predmeta zbog krivič nog djela ne davanje izdržavanja, dok je u 2017. godini u ovom sudu formirano 65 predmeta.

Ovo je za Pobjedu saopštila savjetnica za odnose s javnošću Osnovnog suda u Podgorici Anja Krkeljić. Ovaj podatak nije kompletan jer ima i onih koji neće da ovo pitanje rješavaju po sudovima, pa idu linijom manjeg otpora i bivšeg supružnika oslobađaju zakonske obaveze koju ima prema djetetu.

Iznos

Pobjedini sagovornici tvrde da ovaj potez nije pametan, jer pred zakonom smo svi jednaki i dijete mora primati minimalnu alimentaciju koja iznosi 66,68 eura, dok ima i one djece koja mjesečno dobijaju 1.000 eura.

- Prilikom ocjenjivanja mogućnosti lica koje je dužno da daje izdržavanje, sud uzima u obzir sva njegova primanja i stvarne mogućnosti da stiče zaradu, kao i njegove sopstvene potrebe i zakonske obaveze izdržavanja, pri čemu je najmanji iznos za izdržavanje 66,68 eura - kazala je Krkeljić.

Ona navodi da je dužnost roditelja utvrđena izvršnom sudskom odlukom ili izvršnim poravnanjem pred sudom ili drugim nadležnim organom, u iznosu i na način kako je to odlukom, odnosno poravnanjem utvrđeno.

 - U parničnom postupku, po tužbi za razvod braka/povjeravanje djece, sud po službenoj dužnosti donosi odluku i o iznosu alimentacije, obavezujući na isplatu alimentacije onog roditelja sa kojim dijete ne živi - pojasnila je Krkeljić.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika