Društvo

Brine pad povjerenja u institucije

Neophodno je u Crnoj Gori nastaviti sa radom usmjerenim ka unapređenju vladavine prava, većem poštovanju ljudskih sloboda i uključivanju u moderne demokratske tokove - ocijenila je u intervjuu za Pobjedu direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Milena Bešić.
 Brine pad povjerenja u institucije
PobjedaIzvor

CEDEM ove godine slavi dvije decenije rada, a Bešić za Pobjedu kaže da će ta organizacija nastaviti svoju misiju koja će se zasnivati na afirmaciji evroatlantskih integracija, podršci razvoju demokratskog, pluralističkog i otvorenog društva, unapređenju znanja u oblasti demokratske politike i sistema zasnovanog na ljudskim pravima i slobodama.

POBJEDA: Centar za demokratiju i ljudska prava već 20 godina posmatra tranzicioni proces u Crnoj Gori i, kako se navodi u opisu organizacije, radi na jačanju civilnog društva i demokratizaciji u cjelini. Dokle je Crna Gora, po Vašoj ocjeni, stigla u tim procesima?

BEŠIĆ: Često čujemo da Crnu Goru nazivaju danas „mladom demokratijom“. Prije 20 godina civlno društvo je bilo u povoju, a osnivači i aktivisti CEDEM-a su sa velikim entuzijazmom predstavili reformatorske ideje koje su svih ovih godina podsticajno djelovale na proces tranzicijedruštva. Tome u prilog ide činjenica da je 1999. usvojen prvi Zakon o nevladinim organizacijama, čemu je CEDEM dao veliki doprinos. Nedugo zatim, formirana je koalicija nevladinih organizacija pod geslom „Reforme za zdravo društvo“, što govori o snažnoj brizi za ulogu i značaj demokratskog civilnog društva i važnost saradnje između odgovornih i posvećenih građanskih inicijativa.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika