Abiznis

Ključni zakoni i dalje usporavaju biznis

Rigidnost ključne regulative koja direktno i svakodnevno utiče na poslovanje u Crnoj Gori je i dalje barijera. Biznis barijera su Zakon o radu, kako važeća tako i radna verzija novog zakona, Zakon o javnim nabavkama, nepostojanje regulative za privatno javno partnerstvo i koncesije za javne usluge, regulativa vezana za zaštitu ličnih podataka, koja usporava i ograničava digitalizaciju, kazao je u intervjuu Pobjedi Kristof Šoen (Christoph  Schoen ) , predsjednik Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori, koji je i glavni izvršni direktor Adiko banke.
  Ključni zakoni i dalje usporavaju biznis
PobjedaIzvor

On kaže da je u odgovoru na pitanje koje su ključne biznis barijere neizbježno pomenuti vladavinu prava, tj. potpunu implementaciju usvojene regulative i usaglašeno tumačenje propisanih odredbi.

– Presudno je ugledanje na modernu praksu, koja se pokazala uspješnom, ali i prepoznavanje urgentnosti usaglašavanja regulative - objašnjava predsjednik Savjeta stranih investitora Crne Gore, koji je osnovan 2009. a danas broji 37 kompanija.

POBJEDA: Ima li napretka poboljšanju poslovnog ambijenta u tekućoj godini u odnosu na prethodnu i u kom dijelu?

ŠOEN: Nije jednostavno donositi „godišnje“ ocjene za široku oblast kao što je poslovni ambijent ili ekonomija jer ozbiljne reforme zahtijevaju vrijeme, a pozitivni ili negativni rezultati nijesu nužno vidljivi iste godine. Ovu godinu je obilježilo nekoliko sektora u kojima su reforme najavljene ili započete - sektor obrazovanja, bankarski sektor, prostorno planiranje i izgradnja, fiskalna konsolidacija, aktuelna radna verzija Zakona o radu.

Sve su to oblasti za koje je privatni sektor imao značajne primjedbe i spremnost države da se uhvati u koštac sa ovim reformama je svakako za pohvalu. Da li su reforme vođene u pravom smjeru, da li su ponuđena rješenja bolja od prethodnih i da li su reforme prilagođene trenutku u kojem se nalazimo, ostaje da vidimo u narednim mjesecima, ali i godinama.  

POBJEDA: Premijer je nedavno na sastanku sa stranim investitorima najavio da će razmotriti mogućnost smanjenja poreza i doprinosa na zarade. Očekujete li da će to biti realizovano u narednoj godini?

ŠOEN: Bila nam je čast da ugostimo premijera Duška Markovića na našoj Godišnjoj skupštini, koja je održana u novembru ove godine. Direktna komunikacija sa donosiocima odluka je uvijek važna i korisna, rekao bih, za obje strane.

Tom prilikom premijer je govoreći o planovima za budućnost rekao da u 2018. godini neće biti novih mjera fiskalne konsolidacije i da će se u dijalogu sa zainteresovanim stranama, među kojima i sa Savjetom stranih investitora, sagledavati mogućnosti smanjenja poreskog opterećenja rada. Vjerujem da reforma ove vrste nije jednostavna i da zahtijeva vrijeme i detaljne analize, ali za sada ne mogu da kažem da sumnjam u njenu realizaciju ako postoji, a postoji, zainteresovanost Vlade da se bavi ovim pitanjem.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika