Društvo

Postavljen kamen temeljac za izgradnju sinagoge

U Podgorici je danas postavljen kamen temeljac za izgradnju sinagoge koja će biti prva novoizgrađena sinagoga na Balkanu u ovom vijeku. 
Postavljen kamen temeljac za izgradnju sinagoge
Portal AnalitikaIzvor

Na svečanosti kojom je obilježen ovaj događaj prisutnima su se obratili predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore, Jaša Alfandari, ambasadorka Izraela u Beogradu i ambasadorka na nerezidentoj osnovi u Crnoj Gori Alona Fišer Kam, Luciano Moše Prelević, vrhovni rabin Crne Gore i Ari Eledkop rabin Jevrejske zajednice Crne Gore.

Svečanost je upriličena šestog dana velikog tradicionalnog jevrejskog praznika svjetlosti Hanuke.

Događaju su prisustvovale brojne visoke zvanice, među kojima i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, kao i prethodni gradonačelnik Miomir Mugoša, za vrijeme čijeg mandata je i dodiljen plac za izgradnju Sinagoge, Zoran Bećirović, zatim predstavnici crkava i svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, i mnogi drugi.

Predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari pozdravio je zajedničke napore svih relevantnih aktera u državi i društvu da pomognu Jevrejskoj zajednici Crne Gore da realizuje projekat izgradnje sinagoge u Crnoj Gori. Prema njegovim riječima, sinagoga će predstavljati mjesto na koje su dobrodošli svi ljudi dobre volje i namjere. On je ovom prilikom uručio zahvalinice gospodi Stijepoviću, Mugoši i Bećiroviću.

Luciano Moše Prelević poželio je da izgradnja ovog vjerskog hrama bude još jedan značajan doprinos jačanju povezanosti među ljudima.

Ari Edelkop je pročitao blagoslov za Hanuku, nakon čega je predsjedniku Vujanoviću ukazana čast da upali Šamaš na Menori.

Predsjednik Vujanović zahvalio je Jevrejskoj zajednici Crne Gore na doprinosu ukupnom suživotu u Crnoj Gori, ulozi koju ima u jačanju mira, tolerancije, poštovanja prema drugim religijama i kulturama, odnosno njenom značaju u jačanju multikulturalnog i multikonfesionalnog karaktera Crne Gore.

Sa događaja je poslata poruka mira, tolerancije i želje da svjetlost oboji svakog čovjeka bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo bilo koju drugu pripadnost, što je i u duhu Hanuke.

Portal Analitika