Društvo

Poštujmo ljudska prava bez obzira na pravni status

Povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranta, Crveni krst Crne Gore poziva na poštovanje ljudskih prava i ljudskih života, bez obzira na pravni status migranata.
Poštujmo ljudska prava bez obzira na pravni status
Portal AnalitikaIzvor

Migracije nisu kriza modernog doba, to je globalni fenomen koji postoji od kada je čovječanstva. Danas je pitanje migracija dodatno usložnjeno ratovima u zemljama na Bliskom Istoku, Africi, surovim kršenjem ljudskih prava, radnom eksploatacijom, trgovinom ljudima i sl. i zahtijeva djelovanje cjelokupne zajednice, kako bi se migrantima pružila potrebna pomoć.

Ono što ne smijemo zaboraviti jeste da migranti imaju ista ljudska prava kao i svi ostali, bez obzira na njihovo državljanstvo ili imigracioni status. Države koje se nađu na njihovom migratorskom putu bi trebalo da im obezbijede vodu, hranu, medicinsku njegu i zaštitu.

Po podacima Direkcije za azil i Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, u Crnoj Gori je od početka godine do decembra mjeseca evidentirano oko 700 lica, tražilaca azila u Crnoj Gori.

Crveni krst Crne Gore brine o migrantima u okviru svog mandata, u saradnji sa partnerima - Upravom za zbrinjavanje izbjeglica i Centrom za smještaj tražilaca azila, a uz podršku UNHCR-a i Ambasade SAD-a u Crnoj Gori.

-Naša organizacija pruža migrantima psiho-socijalnu podršku, pomoć u komunikaciji sa nadležnim institucijama u cilju ostvarivanja prava zagarantovanih kako domaćim tako i međunarodnim zakonima i konvencijama, organizuje edukativne radionice, u cilju podizanja svijesti o sopstvenoj zaštiti na njihovom migratorskom putu, pruža pomoć pri uspostavljanju porodičnih veza- saopšteno je Portalu Analitika iz Crvenog krsta Crne Gore. 

Portal Analitika