Društvo

Tender od 65. 000 eura za adaptaciju novog vrtića u Staroj varoši

Trenutni obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Crnoj Gori je na nivou od oko 53 odsto, a radimo na povećanju i u narednom periodu kao i na proširenju kapaciteta, saopštila je direktorica direktorata u Ministarstvu prosvjete Arijana Nikolić-Vučinić. 
Tender od 65. 000 eura za adaptaciju novog vrtića u Staroj varoši
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rekao direktor Javne predškolske ustanove “Đina Vrbica” Vuk Stanišić, upravo sa ciljem povećanja prihvatnih kapaciteta, raspisan je tender za radove i na vrtiću u Staroj varoši, a maksimalni predmjer iznosi 65 000 eura.

Vrtić u Staroj varoši će se raditi u prostoru koji je na adaptaciju ustupio Glavni grad, a, kako je pojasnio Stanišić, radovi će uključivati arhitektonske radove, radove na vodovodu i kanalizaciji, te instalacijama. Takođe, adaptira se i vrtić u Maslinama, koji je godinama imao problema sa plavljenjem dvorišta.

nikolicvucinicGovoreći o širenju kapaciteta predškolskih ustanova na teritoriji čitave Crne Gore, Nikolić-Vučinić je naglasila će se po osnovu kredita kod Banke za razvoj Savjeta Evrope izgraditi ukupno sedam vrtića. Jedan u Zagoriču je već u funkciji, dok će onaj na Starom aerodromu biti završen početkom 2018. godine.

 “Osim toga, iz sredstava Budžeta za narednu godinu planiran je vrtić u Rožajama, dok je moguće da će aktivnosti na vrtiću u City kvartu, koje su takođe planirane za narednu godinu, biti predmet javno-privatnog partnerstva”, zaključila je Nikolić Vučinić.

vrticstaravaros3Kako krediti i javno-privatna partnerstva za izgradnju novih vrtića nijesu jedini modeli rješavanja problema prebukiranosti, već se radi i na nadogradnji i adaptaciji postojećih prostora, direktor “Đine Vrbice” Vuk Stanišić detaljnije je predstavio aktivnosti ustanove na ovom planu:

“Kao novi menadžment ove ustanove, obavezali smo se da ne čekamo da država sve radi sama, već aktivno tražimo prostore u javnom vlasništvu koji se ne koriste i sopstvenim sredstvima adaptiramo ih u vrtić. To smo uradili sa prostorom na Zabjelu koji je sad adaptiran za prihvat oko 200 djece, ima pet učionica i parno grijanje, posebnu učionicu za jasleni uzrast i parking. Pored toga, od glavnog grada dobili smo na korišćenje i prostor u Staroj varoši od oko 192 kvadrata, za koji je tender raspisan, pa će se uskoro znati ko će biti izvođač, a maksimalni predmjer radova iznosi 65 000 eura”, rekao je Stanišić.

Dodatno, on je najavio radove na vrtiću u Maslinama, koji od izgradnje ima problema sa poplavama dvorišta tokom kišnog perioda:

“Plan je da uradimo drenažne bunare. Prethodno smo ispitali zemljište i radovi počinju čim nam dozvole vremenske prilike” naglasio je direktor Stanišić.

 

Portal Analitika