Region

Rusi u Srbiji napravili paralelni sistem bezbjednosti

U kompanijama u Srbiji gdje su većinski vlasnici Rusi su napravili bezbjednosni sekjuriti, pa se postavlja pitanje koliko Rusi imaju alternativno bezbjednosno prisustvo na koje Srbija nema uticaj, kaže Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske integracije za Pobjedu. 
Rusi u Srbiji napravili paralelni sistem bezbjednosti
PobjedaIzvor

Ističe da se zaoštravaju stvari između političkog istoka i političkog zapada i da Srbija treba da bude dio rješenja, a ne dio problema.

POBJEDA: Stalno upozoravate na ruski uticaj. Da li Vučić pritisnut od Zapada može Putinu, prilikom predstojeće posjete Rusiji, konačno da kaže na koju stranu ide Srbija?

MILIĆ: Ne očekujem mnogo od jedne posete zato što se jako malo zna o njenom sadržaju, ali je očito da Srbija jeste u raskoraku koji se ogleda u sledećem: stalno se predstavlja da su SAD i Rusija dve strane iste medalje, koje vuku Srbiju svaka na svoju stranu i nekako je rascepljuju kao da ne postoji razlika u sistemu vrednosti, ideologiji, ustrojstvu između SAD i Rusije uključujući i to da su SAD u partnerstvu sa EU i da ne postoje nikakve tenzije.

U tom kontekstu se EU predstavlja kao nužna alternativa, a namerno se prenebregava u srpskoj javnosti da je EU produžila sankcije Rusiji, da su SAD i EU uvele zajedničke sankcije Rusiji. Čak i zemlje koje nisu članice NATO, poput Švedske i Finske, ali jesu EU sve dublje se integrišu i zajedno sarađuju. Dakle, to su isti sistemi vrednosti sa povremenim izazovima tipa Bregzit i pobeda Trampa. Ti sistemi vrednosti su mnogo bolji, sličniji i duboko integrisaniji deo sveta nego što bi to javnost u Srbiji htela da bude predstavljeno.

U tom kontekstu verujem da bi moglo da se desi da se konačno raščisti pitanje takozvanog humanitarnog centra i nadam se da će se to desiti, jer sadašnja situacija oko tog centra uveliko koči primenu individualnog plana partnerstva između Srbije i NATO, pogotovu onaj deo koji se tiče jačanja kapaciteta za reagovanje u vanrednim situacijama.

Nije stvar pitanja izgradnja vojnih baza, već je stvar normative EU koja kaže da ne mogu postojati dva različita sistema i na to se mora obratiti pažnja.

POBJEDA: Rekli ste da se malo zna oko posjete Vučića Rusiji. Da li očekujete da će se nakon te posjete pojačati ruski uticaj na Srbiju i u čemu se može ogledati pritisak?

MILIĆ: Jedna od najmanje analiziranih stvari, skoro paralelni sistem bezbednosti koji su Rusi napravili u Gaspromu i Srbija gasu imajući u vidu da u Gaspromu imaju većinski paket i da su organizovali svoj korporativni sekjuriti i dosta ljudi iz bivšeg Miloševićevog sistema bezbednosti je angažovano kao privatna stručna lica za obezbeđenje u tim strukturama.

Zanimljivo je da kada u Srbiji krene predizborna kampanja u proputinovskim novinama baš tada osvane veliki broj reklama ta dva preduzeća, a na naslovnoj strani idu materijali vladajuće koalicije.

Pored tzv. srpsko-ruskog humanitarnog centra, rekla bih da je pitanje ne samo eksploatacije preko onoga što su kvote, subvencija i ostalih problema koje neupitno postoje kada je transparentnost tih kompanija u pitanju, već je i očito finansiranje vladajućih stranaka - ne kroz budžet. Čini mi se da bi se moglo postaviti i pitanje koliko Rusi imaju alternativno bezbednosno prisustvo na koje Srbija i nema uticaj.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika