Politika

Manji partneri DPS-a postajali su politički predatori

Primitivizam koji nam je nametnut da se predstavnicima malih ili manjinskih konstituenata državne vlasti ne smije reći istina, ako želimo da sačuvamo oreol moderne i civilizovane opcije, poguban je i državno duboko štetan, smatra lider ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović.
Manji partneri DPS-a postajali su politički predatori
Portal AnalitikaIzvor

On dodaje kako niko ne zloupotrebljava poziciju na kojoj je „u nacionalnom interesu, nego iz vlastite, prizemne potrebe“.

- Iskustvo uči opoziciju da je nedavno napravila krupne greške u pokušajima da smijeni DPS i prvi put u istoriji na izborima promijeni vlast. Nudeći manjinske vlasti malim partnerima DPS-a, podizali smo im cijenu i zato danas predstavljaju ni malo manji problem od Đukanovićeve stranke koja ih je isforsirala do nivoa da odlučuju.

Vrijeme je pokazalo da su manji partneri DPS-a potom postajali politički predatori, i da su zaogrnuti plaštom manjeg ili predstavnika manjinskih naroda postajali dominantni činioci zloupotreba državnih resursa i rukovodećih pozicija - naveo je on.

Lider UCG-a vjeruje da je „duboko pogešno na lokalnom nivou pregovarati sa manjim konstituentima DPS vlasti i očekivati da su lokalno drugačiji i principijelniji“, te da takva politika nije i neće biti samostalna.

- Opozicija je imala vremena da se uvjeri kako je to pogrešno i loše. Svježi su nam primjeri Pozitivne iz Nikšića ili Evropskog lica Podgorice sa minulih izbora u Glavnom gradu.

Prije samo godinu ponudili smo čak i formiranje Vlade malim strankama iz DPS-ovog okrilja, i to bez direktnog učešća u vlasti onih koji su im smetali. Njihov odgovor je bio obnavljanje i učvršćivanje saveza sa DPS-om. Potom su svoju privrženost starom koalicionom partneru naplatili zapanjujućim brojem funkcionerskih pozicija i nepotizmom na koji bi bila ljubomorna čak i DPS - rekao je on.

Prije svakih izbora, lokalnih ili državnih, prema riječima Danilovića, građanima mora biti jasno da se neće tolerisati bilo koje državno štetočinsvo.

- Ohrabrimo manjinske narode da formiraju ili podrže stranke koje će ih predstavljati na primjeren i pošten način. Nije sva pamet i politička snaga manjinskih naroda i manjinskih zajednica u postojećim političkim subjektima.

Posebno je neshvatljivo da se u nedostatku većine na lokalnom nivou nudi partnerstvo, i to snishodljivo, takozvanim malim građanskim partnerima DPS-a, koji su dosljedni u poštovanju smjernica svojih državnih predstavnika i rukovodstava. To će samo poslati poruku lakomim i lakomislenim ljudima da do svog političkog ili privatnog sna mogu doći uključivanjem u stranke i partije u kojima je „proboj“ lakši, a rezultat isti ili čak više isplativ - smatra on.

Danilović dodaje kako je „nametnut primitivizam da se predstavnicima malih ili manjinskih konstituenata državne vlasti ne smije reći istina, ako želimo da sačuvamo oreol moderne i civilizovane opcije, poguban je i državno duboko štetan“.

- Ne treba cijeniti političare kroz narode kojima pripadaju nego kroz ono što rade. Niko ne zloupotrebljava poziciju na kojoj je u nacionalnom interesu, nego iz vlastite, prizemne potrebe. Naučimo da cijenimo sebe, pa će nas cijeniti i drugi - zaključio je Danilović.

Portal Analitika