Region

Pokrenuta istraga protiv šest oficira bivše JNA

Protiv šestorice penzionisanih oficira bivše JNA, osumnjičenih za raketiranje Banskih dvora 1991. godine pokrenuta je istraga i određen istražni zatvor zbog opasnosti od bjekstva i posebno teških okolnosti krivičnih djela, objavilo je zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo.

Pokrenuta istraga protiv šest oficira bivše JNA
MinaIzvor

Istragom je obuhvaćeno pet osoba zasad nepoznatog državljanstva i hrvatski državljanin koje tužilaštvo sumnjiči za pokušaj ubistva predstavnika najviših hrvatskih državnih tijela u pokušaju i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Kako se navodi, tužilaštvo je navelo samo godine osumnjičenih a, po nezvaničnim podacima, među njima su nekadašnji general bivše JNA i komandant Ratnog vazduhoplovstva u 5. armijskoj oblasti Ljubomir Bajić koji je izdao komandu za napad i Slobodan Jeremić, nekadašnji pripadnik komande ratnog vazduhoplovstva koji je planirao napad.

Uz Bajića i Jeremića, terete se i načelnik 105. lovačke bombarderske pukovnije Ð.M., referent u tadašnjem KOS-u ratnog vazduhoplovstva Č.K. i dva pilota izvršioca R.D. i D.L.

Agencija Hina navodi da je poznato da niko od njih nije dostupan hrvatskim vlastima, a da se pilot D. L. koji je hrvatski državljanin nalazi u Južnoafričkoj Republici gdje radi kao civilni pilot.

Portal Analitika