Crna hronika

Kome je bio namijenjen eksploziv?

Miloš Vidmar (26) i Miloš Radović (28) uhapšeni su preksinoć u podgoričkom naselju Zagorič kada je policija u njihovom vozilu pronašla eksplozivnu napravu veće razorne moći. 
Kome je bio namijenjen eksploziv?
PobjedaIzvor

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, policija za sada nema dokaz da su Vidmar i Radović planirali ubistvo, pa im se na teret stavlja krivično djelo nedozvoljeno držanje eksplozivnih naprava.

Vidmar i Radović sinoć su oko 18 sati privedeni tužiocu koji im je odredio zadržavanje do 72 sata, nakon čega će biti privedeni sudiji za istragu koji će se izjasniti o pritvoru. Oni su pred tužiteljkom Tanjom Begović tvrdili da ne znaju odakle eksploziv sa svom pratećom opremom za aktiviranje u automobilu kojim je upravljao Vidmar.

Vidmar je tužiteljki kazao da mu je spremana likvidacija radi osvete. Isto to kazao je inspektorima, navodeći da su mu spasili život. Kako je kazao, bomba je bila zalijepljena ispod njegovog sjedišta. Navodno, u jednom trenutku ju je napipao i pokušao da je odlijepi sa sica. Po njegovoj verziji, baš u tom trenutku su naišli policajci, koji su ih izveli iz automobila i pozvali stručnjake da deaktiviraju bombu.

Isto to pred tužiteljkom ispričao je i Radović tvrdeći da nije znao da je bomba u vozilu. Ipak, istražiteljima ova priča nije ubjedljiva.

Izvori bliski istrazi tvrde da o namjerama dvojice Podgoričana najbolje svjedoči količina eksploziva koja je oduzeta od njih, kao i prateća oprema, koja se koristi za likvidacije sa distance. Dobro obaviješteni izvori iz bezbjednosnih službi tvrde da je jasno šta su Vidmar i Radović namjeravali. Kako pojašnjavaju, nekoliko činjenica nesumnjivo ukazuju da su spremali likvidaciju. Eksploziv je bio pripremljen, ispod sjedišta i suvozač je trebalo samo da istrči iz automobila, postavi ispod vozila i sa određene razdaljine od nekoliko desetina metara aktivira napravu.

Još jedan trag navodi na sumnju da ovo nije prvi put da su Vidmar i Radović u kontaktu sa eksplozivom. U avgustu, kada je aktivirana eksplozivna naprava ispred poslovnog objekta kompanije Bemaks u blizini Hrama Hristovog vasrsenja, primijećen je „golf 4“, za koji se vjeruje da je isti u kojem su preksinoć bili Vidmar i Radović.

Povodom hapšenja Vidmara i Radovića oglasila se Uprava policije i saopštila da je u četvrtak, oko 22:30 časova, u Ulici IX crnogorske brigade u Podgorici, kontrolisala „golf 4“, podgoričkih registarskih oznaka, u kome su se nalazili Vidmar I Radović.

- Prilikom detaljne kontrole vozila, ispod vozačevog sjedišta uočena je improvizovana eksplozivna naprava velike razorne moći, izrađena tako da se aktivira na daljinsko upravljanje. Službenici koji su izvršili protivdiverzioni pregled vozila izuzeli su i deaktivirali improvizovanu eksplozivnu napravu koja se sastojala od akumulatorske baterije, elektronike za daljinsko aktiviranje, električne detonatorske kapisle, materije nalik na plastični eksploziv težine oko 500 grama i magneta okruglog oblika – saopštili su iz Uprave policije.

Kod Vidmara i Radovića pronađeni su mobilni telefoni koji su takođe oduzeti od njih i svi predmeti će viti vještačeni u Forenzičkom centru.

Više Pobjedinih izvora tvrdi da su Vidmar i Radović odranije poznati policiji, a povezuju se sa grupom Minje Šakovića, koji je prema evidencijama policije povezan sa škaljarskim klanom. S obzirom na povezanost sa Šakovićem koji je blizak škaljarskom klanu, istražitelji će potencijalnu žrtvu tražiti u redovima kavačke grupe sa kojom su u sukobu.

Miloš Vidmar je brat Nemanje Vidmara koji je optužen za ubistvo sugrađanina Luke Milića u junu 2015. godine, u lokalu „Rajska ptica“ na Zlatici. Miloš Vidmar je poznat policiji. On je prošle godine uhapšen sa Filipom Brnovićem zbog napada na policajca Rada Bulatovića. Oni su priznali krivicu i sklopili sporazum sa tužilaštvom, na osnovu kojeg je Brnović osuđen na sedam mjeseci zatvora, a Miloš Vidmar uslovno je dobio šest mjeseci robije, koje neće služiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo. Njima se optužnicom stavljalo na teret nasilničko ponašanje, jer policajac tada nije bio na dužnosti. Vidmar je Bulatovića udario pesnicom u sljepoočnicu, a onda ga je zajedno sa Brnovićem izudarao nogama. Prilikom incidenta, policajac je zadobio lake tjelesne povrede.

Portal Analitika