Politika

Joković uzvraća udarac Miliću

Vrh Socijalističke narodne partije ozbiljno razmatra mogućnost da posebnom odlukom Glavnog odbora prenese sva ovlašćenja na Izvršni odbor kada je u pitanju priprema za predstojeće lokalne izbore, saznaje Pobjeda. 
Joković uzvraća udarac Miliću
PobjedaIzvor

Takav potez bi bio kontramjera na odluku poslanika te partije Srđana Milića i Danijele Pavićević da se bez konsultacija sa stranačkim vrhom vrate u parlament na raspravu o zakonu o amnestiji.

- Donošenje odluke o prenosu ovlašćenja sa Glavnog na Izvršni odbor je izvjesna. Raspoloženje postoji samo treba da se takva odluka aktivira, rekao je naš izvor iz vrha SNP-a. Takav potez predsjednika SNP-a Vladimira Jokovića, faktički bi značio da bi odluku o potvrđivanju koalicije sa Demokratskim frontom u Beranama mogao, teoretski, da donese i Izvršni odbor.

Po Statutu SNP-a za odluku o predizbornim ili postizbornim koalicijama potrebno je da glasa dvije trećine svih članova Glavnog odbora. Eventualna odluka Glavnog odbora, značila bi i da presudan uticaj na sastav odborničke liste, kandidata za gradonačelnika, ali i na odluku o potvrđivanju koalicije sa Demokrtaskim frontom u Beranama ubuduće ima Izvršni odbor partije.

- Joković u Glavnom odboru računa na sigurnih 70 glasova, od 127, ali to je i dalje daleko od potrebnih 84 glasa koliko mu je potrebno za dvotrećinsku većinu. Niko ne spori da su Srđan Milić i Snežana Jonica za nastavak koalicije sa DF-om, ali ukoliko budu bojkotovali sjednicu moguće je da se ta odluka i ne donese zbog nedostatka kvoruma - rekao je izvor Pobjede.

Po Statutu SNP-a Glavni odbor odlučuje o stupanju partije u političke koalicije prije ili poslije izbora ili u radu parlamenta na državnom i lokalnom nivou dvotrećinskom većinom glasova svih članova ovog partijskog organa, što faktički znači da su Milić i Pavićević grubo prekršili Statut.

- Glavni odbor po Statutu utvrđuje listu kandidata partije za poslanike i određuje poslanike, na prijedlog predsjednika Partije, potvrđuje listu kandidata za odbornike, navodi se u Statutu SNP-a. Kontrola nad Glavnim odborom, kao i od skora nad Izvršnim odborom, odgovor je Jokovića na činjenicu da ne kontroliše poslanike.

- Povratak Milića i Danijele Pavićević u parlament težak je udarac za SNP i Jokovića lično. Oni su druge optuživali i kazali da su njihovi mandati na raspolaganju što se pokazalo kao neistina - rekao je izvor našeg lista.

Berane je jedan od ključnih opozicionih bastiona i potencijalna pobjeda bi mnogo značila za Jokovića kao i potpredsjednika Dragoslava Ščekića, koji je prema riječima našeg sagovornika, uspješno u protekle četiri godine vodio grad.

Odluka o koaliciji ,,Ključ“ na elektronskoj sjednici

Koliko je odredba o dvotrećinskoj većini rigidna svjedoči i podatak da je odluka o koaliciji ,,Ključ“ za nastup na proteklim parlamentarnim izborima donijeta na elektronskoj sjednici gdje je na jedvite jade obezbijeđena većina.

- Sjednici Glavnog odbora SNP-a nije prisustvovao dovoljan broj članova ali je većina obezbijeđena na takozvanoj elektronskoj sjednici - rekao je izvor.

Na sličan način obezbijeđena je većina o odluci za koaliciju sa Liberalnom partijom na Cetinju koja je, kako je Pobjeda ranije pisala, napravljena bez saglasnosti samog vrha partije.

Portal Analitika