Društvo

Praksama do bolje integracije sistema formalnog obrazovanja i tržišta rada

ADP - Zid u okviru regionalne patforme “Yousee! društvene inovacije za zapošljavanje mladih”, koja je podržana od strane Evropske komisije, organizovao je raspravu o Prednacrtu zakona o obavljanju radne prakse.



Praksama do bolje integracije sistema formalnog obrazovanja i tržišta rada
Portal AnalitikaIzvor

„Rasprava o Prednacrtu zakona o obavljanju radne prakse“ imala je za cilj da predstavi predlog polaznog zakonskog rješenja o obavljanju radne prakse lica sa stečenom kvalifikacijom nivoa obrazovanja u oblastima srednjeg i visokog obrazovanja kojim je ADP-Zid inicirao raspravu o sveobuhvatnom rešenju u oblasti aktivnih politika zapošljavanja mladih, uključujući i aktivne mjere zapošljavanja.

Na otvaranju skupa govorili su Sanda Rakočević, regionalna koordinatorka Yousee! platforme, ADP-Zid, Romen Boatar, predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Dragica Anđelić, pravna ekspertkinja angažovana na izradi zakonskog rješenja i Igor Milošević iz ADP-Zid.

- Svi smo svjesni da je trenutno, na cijelom Balkanu, prelazak iz škole do pronalaženja stabilnog ili zadovoljavajućeg posla veoma dug proces. Pored ekonomskih posljedica, društveni uticaj uključuje i socijalnu isključenost, povećane troškove socijalne pomoći i što je najvažnije, obeshrabrenost kod najvažnijeg resursa ove zemlje, a to su mladi. Zbog toga je odgovornost svih nas – javnih institucija, socijalnih partnera, civilnog sektora i međunarodne zajednice da se pridruži naporima i pronađu načine da osnaže mlade u pronalasku i kreiranju puteva za njihov rast i prosperitet – istakao je Romen Boatar, predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

- „Yousee!“ regionalna platforma ne samo što okuplja 7 zemalja koje rade na relizaciji jedne ideje, već zastupa i tri ciljne grupe: donosioce politika, praktičare društvenih inovacija, mlade ljude i pokušava da reaguje na tri različita nivoa u unapređenju ambijenta za povećanje zapošljivosti i zapošljavanja mladih koristići društvene inovacije. Vlade u zemljama regiona daju podršku realizaciji „Yousee! platforme“ i sve ono što smo do sada uradili predstavlja jedan od izazova koji se daje i našim vlastima da vide šta mogu da urade sa rezultatima koje smo mi proizveli tokom prethodnog perioda i da se nađu sledeće godine uz nas i da pomognu ciljnim grupama, a mi smo samo jedan od kanala kroz koji to može da se uradi - naglasila je regionalna koordinatorka platforme „Yousee! društvene inovacije za zapošljavanje mladih“ Sanda Rakočević.

- Prilikom izrade ovog Prednacrta zakona o obavljanju radne prakse vodili smo se principima sveobuhvatnog regulisanja različitih oblika radnog angažmana bez zasnivanja radnog odnosa i razrade procedura kroz podzakonske akte zbog testiranja, ali uz jasne smjernice. Cilj ovog zakonskog predloga je da reguliše jednu oblast na sveobuhvatan način, a u njegovoj izradi smo se bazirali na nalazima istraživanja i potrebama u regionu – dodao je Igor Milošević, iz ADP-Zid.

- Ovim zakonom uređuje se obavljanje radne prakse lica sa stečenom kvalifikacijom nivoa obrazovanja u oblastima srednjeg i visokog obrazovanja – navela je ekspertkinja Dragica Anđelić i prisutnima predstavila Prednacrt zakona.

Predlog ovog zakona podrazumijeva racionalnije korišćenje sredstava za postizanje planiranih efekata, bolju integraciju sistema formalnog obrazovanja i tržišta rada kroz sistem organizovanih praksi.

Događaj je okupio sve relevantne aktere koji se bave procesom zapošljavanja i obrazovanja u Crnoj Gori koji su pozdravili inicijativu ADP-Zid-a za izradu Prednacrta zakona i uputili komentare i sugestije na postojeći tekst.

Portal Analitika