Društvo

Imunizacija jedna od najisplativijih intervencija javnog zdravstva

Jednomjesečna kampanja za imunizaciju „Ne dajmo djecu bolestima“ počela je danas premijernim prikazivanjem promotivnog spota koji su predstavili Ministarstvo zdravlja i Dom zdravlja Podgorica.



Imunizacija jedna od najisplativijih intervencija javnog zdravstva
Portal AnalitikaIzvor

Njihova namjera je da se naglasi značaj vakcinacije, kao najbolje prevencije bolesti i očuvanja zdravlja najmlađe populacije.

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović podsjetio je da je zahvaljujući vakcinaciji spriječen povratak teških bolesti, koje su zbog dobrog obuhvata vakcinacijom skoro i zaboravljene, a sa kojima se mnogi, posebno mladi roditelji, nisu ni susreli.

- Nažalost, pojava protivnika imunizacije uticala je na javno mnjenje i roditelje, pa se od 2014. godine bilježi veliki pad obihvata vakcinacije MMR vakcinom. Kampanja je intenzivno sprovodjena od strane svih institucija odgovornih za imunizaciju, a očekivano, zbog pozicije u sistemu , najveći teret podnijeli su domovi zdravlja širom Crne Gore, posebno Dom zdravlja Podgorica, s obzirom da blizu polovine stanovnika Crne Gore živi u Podgorici, a samim tim i blizu polovine djece u Crnoj Gori. Intenzivnim radom postignuti su izvandredni rezultati, tako je samo na području Glavnog grada za nešto više od dva mjeseca dato je oko 1.700 MMR vakcina, a primjetan je porast procenta vakcinisane djece i u drugim opštinama - naveo je Hrapović.

On je naglasio da su učešćem u spotu, mnoge javne ličnosti i institucije javno podržale kampanju i da su svi željeli da pokažu, prije svega da su odgovorni roditelji, koji brinu o zdravlju svoje, ali i ostale djece.

- Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa ostalim zdravstvenim institucijama, nastaviće, isključivo naučnim dokazima i argumentovano, da utiče na svijest roditelja, jer je vakcinacija nezamjenjiva u zaštiti djece i cijele populacije od zaraznih bolesti. I ovom prilikom pozivam sve da budu odgovorni, shvate značaj vakcinacije za zdravlje naših najmlađih i vakcinišu svoju djecu - poručio je Hrapović.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Osama Makavi Kogali naglasio je da je naučno dokazano da je imunizacija u najboljem interesu djeteta, a odgovornost roditelja i zdravstvenih radnika je da djecu vakcinišu na vrijeme.

- Neophodno je da svi zajedno uložimo više napora u izgradnju jačeg zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, kako bi se najugroženija djeca stavila na prvo mjesto za dobijanje osnovnih usluga, kao što su vakcine koje spašavaju živote. Imunizacija je jedna od najisplativijih intervencija javnog zdravstva - istakao je Kogali.

Direktor Doma zdravlja Podgorica doc. dr Nebojša Kavarić je kazao da je u nakon alarmantnih podataka koje je saopštio Institut za javno zdravlje, u avgustu ove godine, Ministarstvo zdravlja pokrenulo intenzivnu javnu kampanju za promociju imunizacije.

- Za nepuna tri mjeseca, Crna Gora je uspjela da iz do tada defanzivnu, pređe u afirmativnu ulogu u kada je uticaj na javnost u pitanju. Država veoma ozbiljno shvata problem imunizacije. Spot je ozbiljan i u njemu nemaju glavnu ulogu ljekari, već javne ličnosti, dobri ljudi koji su prije svega odgovorni roditelji - koji su vakcinisali svoju djecu, rekao je dr Kavarić.

Direktor Instituta za javno zdravlje doc. dr Boban Mugoša je naveo da su u medicini napravljeni veliki pomaci i izumi ali, prema njegovim riječima, nijedan nije bio tako dobar kao imunizacije. Dr Mugoša je naveo da se Institut bavi koordinacijom i praćenjem aktivnosti u okviru kampanje koja se sprovodi na nacionalnom nivou, a da je video spot dio zdravstvene propagande, kojim se javnosti ponovo poručuje da imamo problem sa imunizacijom, kao i na koji način ćemo ga rješavati.

- Institut, sa ostalim zdravstvenim ustanovana, a u skladu sa politikom Ministarstva zdravlja, sprovodi niz aktivnosti kako bi našli način da dopremo do svih onih koji su protivnici vakcinacije i predočimo im još jednom naučno utemeljene činjenice vezane za imunizaciju. Cilj nam je da se poveća obuhvat vakcinacije do željenog nivoa, odnosno preko 90 odsto, kako bi dobili kolektivni imunitet od zaraznih bolesti. Nadam se da ćemo doći do toga da ni jedan roditelj neće htjeti da odbije imunizaciju svog djeteta - kazao je dr Mugoša.

Portal Analitika