Politika

Zašto su Bečićevi odbornici glasali protiv ćirilice u Kotoru?

Nova srpska demokratija ocjenjuje da je povratak ćirilice u život Kotora velika pobjeda odbornika DF-a, koji su time pokazali svoju privrženost tradicionalnim vrijednostima Crne Gore i Boke. 
Zašto su Bečićevi odbornici glasali protiv ćirilice u Kotoru?
Portal AnalitikaIzvor

“To je samo prvi korak u povratku ćirilice na području čitave Crne Gore. Sa druge strane, neprijatno smo iznenađeni potezom Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, čiji su odbornici glasali protiv ćirilice, čime su napravili prvorazredan politički skandal, uperen protiv tradicije Crne Gore i njenog srpskog bića. Podsjećamo glasače protiv ćirilice, da je veza između škole i slobode, između slobode i civilizacije, vjekovima bila ćirilica! I sada je. Biti u rovu protiv ćirilice, znači biti protiv Crnojevića, Petrovića, Stefana Mitrovog Ljubiše, Mitrofana Bana, Marka Miljanova, Oktoiha, Stege, Gorskog vijenca, protiv svih tih naših slavnih predaka i vrijednosti koje su podsticale porobljene narode na Balkanu da krenu u oslobođenje”, kaže se u saopštenju.
Suprotstaviti se ćirilici, kako se dodaje, znači stati na put dugom istorijskom maršu Crne Gore i cijelog srpskog naroda kroz vjekove.

“Demokratska Crna Gora Alekse Bečića, glasanjem protiv ćirilice, glasala je i protiv slova zahvaljujući kojima su naučili da pišu i čitaju, glasali su protiv duhovnog bogatstva mnogobrojnih djela proze i poezije u koje im je uvid dala upravo ćirilica, glasanjem protiv ćirilice glasali su protiv svojih svesaka, čitanki, knjiga, škola, i na kraju protiv sebe i svog jezika. Jeftina priča o nedostatku određenih procedura je samo izgovor za nečasni postupak, kojem je pribjegla DCG. Da je u pitanju sudbina ili promovisanje latinice sigurni smo da bi svih pet odbornika Demokrata, bez ikakvog raspitivanja o proceduri, glasala sa obije ruke. Kad su toliki legalisti i poštovaoci procedura, koje su se sjetili kada je u pitanju ravnopravnost ćirilice, zašto onda nijesu, po toj istoj logici, prihvatili poraz od Srđe Milića na Kongresu SNP? Tadašnja Milićeva ubjedljiva pobjeda mogla je da zaustavi podjele unutar te stranke, koje su uslijedile samo zbog nepoštovanje statutarnih procedura”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika