Kultura

Vrhovno kulersko božanstvo

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najupečatljivije filmske, TV i muzičke naslove – i njihove suprotnosti – bira Emilija Rabrenović, PR Telenora.
Vrhovno kulersko božanstvo
PobjedaIzvor

ZGRABI

emilija1

FILM

U filmu, kao i u knjigama ili muzici, tražim poruku koja može da me promijeni. Mnogo je filmova koji su uticali na mene, mijenjali stavove, prepoznavali emocije, inspirisali na nove odluke.

Tome da ništa ne može da bude tako snažno kao jednostavnost, naučio me je Aki Kaurismaki,naročito njegov film ,,The Man Without a Past“ (2002).

Kad smo kod moćnih poruka, njima, za mene, još neprikosnoveno vlada Lars fon Trir. Njegov ,,Breaking the Waves“(1996) uvijek me podsjeti na pobjedu plemenitosti, uprkos zaprljanoj stvarnosti.

Bez crnog humora braće Koen ne bih imala potpunu sliku o tome kako to izgleda kada sve krene nizbrdo, a na lice se zalijepi sve-je-u-savršenom-redu osmijeh, koji budi sažaljenje. Zato mogu više puta da gledam ,,Fargo“ (1996) i ,,A Serious Man“ (2009), nadajući se da će do kraja filma sve, ipak, ispasti dobro.

Vrhovno kulersko božanstvo za mene će uvijek biti ,,The Dude“, legendarni Džef Bridžis u ostvarenju ,,The Big Lebowski“ (1998). Danima ga citiram kada stvarnost postane maštovitija od filma.

Vjerujem da niko nije toliko uspješan u tome da socijalne strahove, šumove u komunikaciji i zamršenost našeg društvenog života prikaže kao – Vudi Alen. Posebno su mi draga njegova ranija ostvarenja, kao što je ,,Play it Again, Sam“ (1972), ali i nešto noviji film ,,Blue Jasmine“ (2013). Ipak, gotovo najsnažniji utisak na mene ostavio je,,Zelig“ (1983), film koji jasno prikazuje šta se dogodi ako se previše prilagodimo drugima i radimo samo ono što se od nas očekuje.

Bergmanove ,,Divlje jagode“ (1957) podsjete me na suočavanje sa sobom i predskazujuće snove, a melanholični doživljaj uspomena vidim u ,,Ogledalu“ (1975) Andreja Tarkovskog. 

Da ne ostanemo previše u prošlosti, tu su i novija ostvarenja, poputfilmova ,,The Grand Budapest Hotel“ (2014), ,,The Danish Girl“ (2015), ,,The Revenant“ (2015). Uvijek preporučujem i ,,Babel“ (2006), inspirativan film kojim Alehandro Gonzales Injaritu maestralno prikazuje (ne)razumijevanje među ljudima.

emilija2

TV

Radije biram film, nego seriju. Ipak, stvaralaštvo Larsafon Trira zavoljela sam i kroz seriju ,,The Kingdom“, čija se radnja dešava u mističnim hodnicima ogromne bolnice. ,,Breaking Bad“ me je prikovala za ekran, a novi ,,Twin Peaks“ je na istom putu.

Preporučujem iSorentinovu seriju „The Young Pope“ i nadam se dobrom nastavku. Slobodno vrijeme čuvam i za ,,Fargo“ uzusiljenu pristojnost i prepoznatljiv humor, koji su započeti još u filmu. ,,South Park“ ne može da mi dosadi.

MUZIKA

U muzici se držim ustaljenih staza i emotivnih putovanja koje mi priušti ,Radiohead (u posljednje vrijeme, naročito albumi ,,Amnesiac“ i ,,In Rainbows“) ili prošlogodišnji Trikijev album ,,Skilled Mechanics“. Nik Kejv i Lu Rid za mene su uvijek odličan izbor. Odgovaraju mi razdraganost i nostalgične fank i disko note koje ponekad donese grupa Flight Facilities. 

ZAOBIĐI

emilija3

FILM / TV / MUZIKA

Vjerujem da je prošlo vrijeme zgražavanja nad činjenicom kako smo okruženi lošom muzikom i skupim filmovima slabijeg kvaliteta. Sve to, neminovno, dođe do nas, tome smo izloženi. Sada, kada imamo mogućnost da biramo čime ćemo se ,,hraniti“, vjerujem da svako može da izabere najbolje za sebe.

Umjesto ,,zaobilaženja“, preporučila bih još jedan film. Odlično djeluje na buku društvenih mreža, užurbanost, nemir i trku za životom koji nam se čini boljim od onog koji živimo. Zove se ,,Proljeće, ljeto, jesen, zima i... proljeće“ i podsjeća nas na tišinu i zahvalnost.

FOTO: Privatna arhiva / fanart.tv / tasteofcinema.com / theplaylist.net

Portal Analitika