Kultura

Poremećena, nasilna i bolesno zabavna - serija „Happy!“

Kristofer Meloni majstorski igra nestabilnog tipa koji daje sve od sebe da umre, ali ne izlazi ni iz jedne prostorije dok je ne napuni leševima do tavanice
Poremećena, nasilna i bolesno zabavna - serija „Happy!“
Objektiv/PobjedaIzvor

Ne dajte da vas ubijede u suprotno: uvrnutost je uvijek dobrodošla na televiziji. Ne moramo da idemo dalje od ove TV godine da bismo to dokazali. Svi znamo što je ljudima napravio Dejvid Linč sa trećom sezonom serije „Twin Peaks“, ali i koliko su popularnosti za kratko vrijeme dobili „Preacher“ i „American Gods“. No, dok je Linč preoblikovao i skršio svako prethodno uspostavljeno pravilo na malim ekranima, druga dva šoua se nijesu previše proslavila kvalitetom.

Zbog toga postulat o uvrnutosti i televiziji valja prepraviti. Dobra uvrnutost je uvijek dobrodošla na malim ekranima.

Kada je uvrnutost loša, isforsirana i šokantna zarad šoka, dobijamo treš programe koji nijesu upotrebljivi čak ni za jednokratnu zabavu. Uoči velike decembarske praznične atmosfere počeo je da se emituje serijal koji to može da dokaže.

Serija „Happy!“, u produkciji TV mreže SyFy, ima sve predispozicije da bude genijalna boleština- ili potpuna treščina!

happy-s01e01-2

Ubica i jednorog

Šou zasnovan na istoimenom stripu Granta Morisona i Derika Robertsona donosi priču o Niku Saksu (Kristofer Meloni, zvijezda serije „Law and Order: SVU“), osramoćenom bivšem policajcu koji radi kao plaćeni ubica.

Duboki depresivac sa suicidalnim tendencijama, alkoholičar, mizantrop, psovač i generalno vrlo neprijatan cirkus na klecavim nogama ima tu (ne)sreću da upozna letećeg plavog jednoroga sa paperjastim krilima. Stvorčić se predstavlja kao Happy (Srećko), imaginarni prijatelj djevojčice Hejli. Nju je, navodno, kidnapovao nepoznati jezivi tip prerušen u Djeda Mraza, pa je Srećko morao da doleti da traži pomoć od Nika.

Prolog prve epizode prikazuje Nika u prljavom klozetu kako prislanja dva pištolja na sljepoočnice i pritiska obarače. Iz njegove lobanje šiklja mlaz krvi kao iz vodoskoka i okružuju ga polugole plesačice koje plešu uz elektronsku verziju pjesmice „Jingle Bells“. Nije prošlo ni pola minuta, a već vam je jasno da je „Happy!“ sigurno jedna od najvećih boleština kojima možete da častite sebe uoči novogodišnjih i božićnih praznika.

happy-s01e01-3

Smijeh i užas

Jedina luđa stvar u vezi sa serijalom koji ima premisu „Poremećeni depresivac udružuje se sa letećim jednorogom da bi spasli djevojčicu od jezivog Djeda Mraza“ jeste - njegov glavni glumac. Tek sada je jasno koliko je jadni Kristofer Meloni bio nepravedno zarobljen u svojoj najprepoznatljivijojulozi u seriji „Law and Order: SVU“.

Dok gledate Melonija u seriji „Happy!“ osjećate kako vam se zubi kvare od samog pogleda na poluludog, nepristojnog, surovog, zbrkanog, supersmiješnog i ektremno nasilnog Nika. Meloni majstorski igra lakrdijaša i nestabilnog tipa koji daje sve od sebe da umre, ali ne izlazi ni iz jedne prostorije dok je ne napuni leševima do tavanice. Glumac ispunjava gledaoceneobjašnjivim uživanjem igrajući lika koji više liči na junaka iz crtanog filma nego na pravog čovjeka.

Prva epizoda serije donijela je supernovu uvrnutosti - potpuno nenormalni spoj ogavnog nasilja i paperjaste slatkoće. „Happy!“ je serija koja istovremeno osvježava i unosi nemir, zabavlja i ispunjava užasom do korijena kose.

Borba sa klišeima

Već sada je jasno da će kreatori serije, Grant Morison i Brajan Tejlor, imati problema da se izbore sa „policijskim“ klišeima, za sada plastičnim ženskim likovima i hiperbrzim storitelingom zbog kog prva epizoda na momente djeluje konfuzno i zbrkano. Ipak, iako u narednih sedam epizoda serije „Happy!“ može da bude puno mana, vožnja sa Nikom i Srećkom izgleda vrijedna truda zbog Melonijeve fantastične glume.

Uostalom, ma što se dogodilo u nastavku serije TV SyFy, nemoguće je ne nastaviti hod stazom koju je utabala prva epizoda. Ako jednom kušate „Happy!“, moraćete da saznate što slijedi u nastavku - i vidite koliko su daleko spremni da idu Morison i Tejlor da bi vas zabavili, zgrozili i šlogirali. M. I.

 

FOTO: indiewire.com / ew.com

 

Portal Analitika