Svijet

Još jedna likvidacija? Nestao major, Kimova "desna ruka"

Ključni čovjek uskog kruga saradnika Kim Džong Una misteriozno je nestao iz javnog života što je pokrenulo glasine da ga je likvidirao "odred smrti".
Još jedna likvidacija? Nestao major, Kimova "desna ruka"
FoksIzvor

Kako prenosi Foks njuz, nedavno su se pojavile glasine da je blizak saradnik sjevernokorejskog lidera Hvang Pjong-so umiješan u navodne slučajeve podmićivanja.

Prema navodima tog američkog medija, nestali saradnik Kim Džong Una bio je maršal na jednoj od najviših pozicija u vojski Sjeverne Koreje. On nije viđen u javnosti, niti u blizini svog vođe, koga je uvijek pratio, još od 13. oktobra, što je pokrenulo glasine da je likvidiran. 

Foks njuz podsjeća da vijesti o brutalnim lkvidacijama Kimovih saradnika uopšte nisu novost za Sjevernu Koreju, te navodi da je bilo slučajeva kada je sjevernokorejski lider naređivao da se raskomadani djelovi "neprijatelja" režima bacaju gladnim psima. 

Vijesto o navodnim trzavicama između nestalog Hvanga i režima Kim Džong Una, kada je južnokorejska agencija Jonhap objavila da je Hvang zajedno sa svojim zamjenikom Kim Von -hongom izbačen iz vojnog političkog biroa i Radničke partije. Kako navodi južnokorejska agencija, slaba ili nikakva istraga je sprovedena oko navodnih optužbi vezanih za Hvanga. 

Ako je izbačen iz partije, to praktično znači da je njegova karijera u svakom smislu gotova, ocijenio je južnokorejski medij Jongang Ilbo, a prenio britanski Telegraf. 

Kim Von-hong je navodno osuđen na zatvorsku kaznu i nalazi se u jednom od kampova za zatvorenike, neprijatelje režima, a što se tiče Hvanga, mnogi nedavni potezi Kim Džong Una ukazuju na to da je čovjek kome je sjevernokorejski diktator vjerovao i smatrao ga svojom desnom rukom cijelu deceniju - likvidiran, a najvjerovatnije da je za to ubistvo bio angažovan streljački odred koji je ubio Kimovog ujaka Džang Song Taeka. 

Takođe, na misteriozan način preminuo je i Kimov polubrat, na aerodromu.

Portal Analitika