Košarka

Preko Zadra do mirne luke

Budućnost Voli večeras (18 h) gostuje Zadru, ekipi koja je pobijedila četiri od posljednjih pet mečeva u ABA ligi. Dovoljno za oprez, u trećem u nizu od četiri gostovanja, za umorni i oslabljeni tim.
Preko Zadra do mirne luke
ArenaIzvor

Aleksandra Džikića. Za lidera ABA lige, ovaj meč je vjerovatno i važniji od gostovanja Galatasaraju (ubjedljiv poraz u utorak) ili meča sa Bajernom (u Minhenu narednog utorka) u Evrokupu. Zadar je iskušenje, poraz bi značio ispušten vrh regionalnog takmičenja, a trijumf bi ,,plave“ uveo u mirnu ABA luku, makar do kraja godine.

- Ekipu koja igra odličnu bekovsku odbranu, koja igra čvrsto i pametno, nikako ne smijemo potcijeniti. Potrebna nam je energija i reakcija nakon teškog poraza u Istanbulu, od igrača je zahtijevam - jasan je trener Aleksandar Džikić.

Briga je Nouls

Protiv Galatasaraja zakazala je spoljna linija Podgoričana, naročito plejmejkeri. Sa druge strane, Zadar je prepoznatljiv po igri plejmejkera Noulsa, koji je odličan strijelac i asistent, a ima preko dvije ukradene lopte po utakmici.

- Moramo biti izuzetno oprezni i skoncentrisani. Istovremeno, i spremni da odgovorimo na njihov ritam. Potrebno nam je bolje šutersko izdanje uz manji broj grešaka u odnosu na meč u Istanbulu. Nije lako bez kapitena Šehovića, ali znamo šta se očekuje od nas - rekao je mladi Petar Popović, bek Budućnost Volija.

Zadar je izuzetno popravio nivo igre u odnosu na start sezone, ekipa je neprepoznatljiva u odnosu na poraz u Podgorici u prvom kolu.

Zaustaviti Božića

U posljednjem meču, protiv Olimpije, Zadar je imao čak 40 skokova, prethodno u pobjedi nad Mega Bemaksom 34 skoka. Za centarsku liniju ,,plavih“, koja će opet vjerovatno biti bez Filipa Barovića, to je izazov.

- Dobar start meča mnogo bi nam pomogao. Spremni smo i na pritisak sa tribina, Zadar je košarkaški grad. Treba zaustaviti dobre šutere sa distance poput Božića i Ivanova, ne dozvoliti Noulsu da se raspuca - kazao je centar Zoran Nikolić.

Luka Božić je prvi sstrijelac Zadra, ima 51 procenat šuta iz igre, odlično šutira trojke i preko osam skokova po meču. Šira rotacija je prednost ,,plavih“, dobro šutersko izdanje sve rješava, u najtežem ABA meču do kraja 2017. godine. 

Portal Analitika