Politika

Treba da se fokusiramo na predsjedničke i Podgoricu

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović ocijenio je za Pobjedu da bi opozicija trebalo da se skoncentriše na predsjedničke i izbore koji će biti održani naredne godine u Podgorici i drugim opštinama. 
Treba da se fokusiramo na predsjedničke i Podgoricu
PobjedaIzvor

Na pitanje na čemu bi građanska opozicija trebala da se fokusira u ovom trenutku, Rudović kaže da se „nakon sijanja straha, demonstracije sile i još jedne očigledne kupovine glasova na Cetinju i u Mojkovcu, Tuzima i Petnjici, opet nametnulo pitanje da li uopšte ima smisla učestvovati na izborima“. - Svi se suočavamo sa takvim stavovima naših prijatelja, članova i simpatizera, a i sami sebi postavljamo isto pitanje - rekao je Rudović. Kako dodaje, onda se nameće da je alternativa totalni bojkot, građanska neposlušnost i protesti.

- U situaciji kada zbog tvrdoglave politike DF-a, koja je najbolji saveznik DPS-a, ne možemo računati na saradnju cijele opozicije, to je put prepun rizika koji ne smijemo potrošiti tako što nećemo iskoristiti preostale opcije. Po meni, jedna od njih je neprestana kampanja koja podrazumijeva svakodnevnu prisutnost među građanima i komunikaciju sa njima, direktan razgovor sa svakim čovjekom koji želi da bude dio talasa promjena i okupljanja svih progresivnih djelova društva - kazao je Rudović. Građanski pokret URA će to svakako raditi, kako ističe, a smatraju i da je trenutak takav „da valja ozbiljno razmotriti udruživanje stranaka građanske opozicije i njihovu tijesnu saradnju i koordinaciju“.

-Najvažnije pitanje pred svima nama je da li smo spremni da učinimo sve što možemo da ih pobijedimo, bez obzira što se služe svim mogućim nečasnim sredstvima uticaja na građane. Moje mišljenje je da naš odgovor treba da bude potvrdan i da se moramo skoncentrisati na predsjedničke i izbore u Podgorici i drugim opštinama u maju. Energija slobode i promjena je mnogo jača od svih mehanizama trovanja, ucjena, kupovina, pritisaka i prijetnji, a naš je zadatak da je okupimo. Opozicioni trijumf u glavnom gradu označiće početak nove ere u crnogorskoj politici - ocijenio je Rudović, navodeći da će nakon toga svi građani Crne Gore „uživo gledati kako se apsolutna moć pretvara u svoju suprotnost“.

Na pitanje da li se od građanske opozcije mogu očekivati radikalniji potezi, poput protesta, Rudović kaže kako mnogi vjeruju da su protesti jedini način za promjene „i da narod na ulici jedini može skinuti okove koji koče Crnu Goru i drže je u ponižavajućem položaju“. - Svi smo svjesni da je to krajnja opcija. I ne bježimo od nje - poručuje Rudović. Građanska opozicija do sada je održala tri sastanka u prostorijama Demokrata, SDP-a i Demosa, i nakon svakoga je saopštavano kako ne odustaju od bojkota parlamenta. Domaćin narednog sastanka je Ura, a lideri građanske opozcije će najvjerovatnije razgovarati o predsjedničkim izborima nakon lokalnih na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima, koji su održani 26. Novembra.

Portal Analitika