Politika

Stabilnost Zapadnog Balkana važna za bezbjednost i cjelovitost Evrope

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je ministra vanjskih poslova Republike Litvanije Linasa Antanasa Linkevičiusa, koji je u posjeti Crnoj Gori.
Stabilnost Zapadnog Balkana važna za bezbjednost i cjelovitost Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Obostrano je ocijenjeno da dvije prijateljske zemlje njeguju dobre međudržavne odnose i dijele sistem evropskih i evroatlantskih vrijednosti.

Premijer Marković je izrazio zahvalnost za podršku Litvanije u procesima evroatlantskih i evropskih integracija Crne Gore navodeći da posebno cijenimo činjenicu da smo u vrijeme litvanskog predsjedavanja Evropskom unijom otvorili pet pregovaračkih poglavlja među kojima i ona iz oblasti koje se tiču vladavine prava i bezbjednosti.

„Mi to poštujemo i pamtimo“ – rekao je predsjednik Vlade dodajući da očekuje da odnosi dviju država budu ojačani partnerstvom i savezništvom u NATO-u.

Ministar Linkevičius je najavio nastavak podrške Litvanije evropskim integracijama Crne Gore kao najnaprednije države u tom procesu rekavši da posebno cijeni poziciju i stav Crne Gore prema evropskoj politici i vrijednostima. „U tom procesu Litvanija se zalaže za napredovanje na osnovu postignutih rezultata“ – rekao je ministar Linkevičius.

Predsejdnik Marković i ministar Linkevičius su se saglasili da je Zapadni Balkan i dalje meta vanjskih pritisaka i zajednički ocijenili da je stabilnost ovog regiona od izuzetne važnosti za bezbjednost i cjelovitost Evrope.

Na sastanku je bilo riječi i o jačanju ekonomskih veza, posebno u povećanju broja turista iz Litvanije u Crnoj Gori kao i o dostignućima i iskustvima Litvanije koja bi mogla biti implementirana u Crnoj Gori.

 

 

Portal Analitika