Abiznis

Ubrzati izlazak A2A iz EPCG, ali tako da ne ugrozi javne finansije

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je na sjednicama održanim 13. i 14. decembra, kojima je predsjedavao predsjednik Savjeta, predsjednik Vlade Duško Marković, razmotrio je Predlog za zaključenje Aneksa II Ugovora o dugoročnom zakupu zaključenog između Vlade Crne Gore i Konzorcijuma koji čine „Northstar“ d.o.o. Podgorica i „Equest Capital Limited“, Jersey, UK i predložio Vladi da utvrdi Aneks. Savjet je konstatovao da treba ubrzati izlazak A2A iz EPCG, ali tako da ne ugrozi javne finansije.
Ubrzati izlazak A2A iz EPCG, ali tako da ne ugrozi javne finansije
Portal AnalitikaIzvor

"Ugovorom potpisanim 2009. godne i odobrenim u Skupštini Crne Gore Konzorcijum, koji se jedini prijavio na tender, zakupio je zemljište u opštini Herceg Novi gdje će graditi hotel prestižnog brenda Ritz-Carlton. Imajući u vidu da ugovorne strane nisu ispunile obaveze iz osnovnog ugovora, u cilju realizacije investicije, pokrenuta je proceduru za zaključenje Anexa II Ugovora. Aneksom se ne mijenjaju početni uslovi ustanovljeni tenderom već je izmijenjena dinamika ulaganja te se u prvoj fazi, koja traje pet godina, investira 80 miliona eura umjesto 141 milion koliko je bilo predviđeno osnovnim ugovorom s tim da ukupni iznos ostaje obveza investitrora kao i svi ostali uslovi propisani tenderom. Ugovorom je zakupac obavezan da u okviru rizorta prvo izgradi hotel", piše u saopštenju.

Savjet je usvojio Informaciju o statusu privatizacije Elektroprivrede Crne Gore AD – Niksić u kojoj je navedeno da postupak djelimične privatizacije EPCG nije okončan jer izvršenjem „put opcije“, koju je kompanija A2A aktivirala u julu ove godine, ranije prodate akcije EPCG-a prelaze nazad u državno vlasništvo.

Navedeno je i to da Ministarstvo ekonomije razmatra moguće opcije kojima bi se ubrzao izlazak A2A iz vlasničke strukture EPCG, na način koji neće nepotrebno dodatno opteretiti javne finansije.

S prethodnim u vezi, u toku su razgovori sa nekoliko potencijalnih investitora, odnosno finansijskih intitucija, koji ukazuju na mogućnost unaprjeđenja pozicije Države i stvaranje prostora za ponovno privlačenje stranih investicija u oblast energetike.

Savjet je zadužio Ministarstvo ekonomije da obezbijedi nabavku usluge pravnog savjetovanja države u tekućem postupku privatizacije EPCG.

Portal Analitika