Region

Naknadno odluka o cijenama cigareta

Odluka hrvatske Vlade o podizanju akciza na cigarete je očekivana, jer je Hrvatska u posljednjoj godini prilagođavanja pravilima EU, kazali su iz British American Tobaccoa (BAT) i dodali da će naknadno donijeti odluku o eventualnim novim cijenama njihovih cigareta.
Naknadno odluka o cijenama cigareta
MINA - BusinessIzvor

Član Uprave BAT-a za regulatorne poslove, Josip Lozančić, rekao je da u toj kompaniji razumiju odluku Vlade kojom se usklađuje akcizna politika s EU direktivom, prenosi Hrportfolio.

"Kao preduzeće koje posluje u Hrvatskoj uskladićemo se sa zakonskom regulativom i obavezama. Tek nakon objavljivanja odluke Vlade odlučićemo da li će cijene naših cigareta rasti i u kojoj mjeri", kazao je Lozančić.

Hrvatska Vlada je prihvatila uredbu o visini akciza na cigarete, sitno rezani i ostali duvan za pušenje, kojom se mijenjaju visina akciza na cigarete i iznos minimalne akcize.

Uredbom se utvrđuje da će specifična akzica s trenutnih 275 porasti na 310 HRK za hiljadu komada cigareta, a proporcionalna akciza će se smanjiti s 36 odsto na 34 odsto od maloprodajne cijene cigareta. Minimalna akciza na cigarete iznosi 696 HRK za hiljadu komada cigareta, što je povećanju u odnosu na postojećih 671 HRK.

Time se ispunjava obveza koja proizlazi iz Ugovora o pristupanju Hrvatske EU, a kojom je toj državi odobren prelazni period do 31. decembra za dostizanje minimalne akcize na cigarete.

"Prema našim procjenama i kalkulacijama, s ovakvim korekcijama fiskalni učinak povećanja prihoda državnog budžeta iznosiće negdje oko 160 miliona HRK godišnje", rekao je ministar finansija Zdravko Marić na sjednici Vlade.

Portal Analitika