Društvo

Glavni medicinski tehničar šamarao pacijente

Uprava Specijalne bolnice za psihijatriju Kotor treba, bez odlaganja, da preduzme mjere za utvrđivanje odgovornosti glavnog medicinskog tehničara, koji je u martu prošle godine zlostavljao šest pacijenata na način što ih je udarao nogom u zadnjicu, šamarao ih i udarao svežnjem ključeva po glavi, a jednog je udarao nogom u predjelu potkoljenice, napisao je u mišljenju o ovom predmetu ombudsman Šućko Baković.
Glavni medicinski tehničar šamarao pacijente
PobjedaIzvor

On je istakao da je na osnovu utvrđenih činjenica, izjava svjedoka i pacijenata utvrđeno da je glavni medicinski tehničar prošle godine zlostavljao pacijente zbog isprljanog svježe okrečenog zida.

Medicinski tehničar je, kako je precizirano u mišljenju, u namjeri da sazna ko je to učinio postrojio pacijente u hodniku, te je počeo da viče na njih, da ih udara i šamara.

- Pozivanje pacijenata, u ovom slučaju, da se okupe u hodniku, njihovo postrojavanje i ispitivanje radi kažnjavanja i zastrašivanja, izlaganje galami i vici, kao i nanošenje povreda, predstavlja zlostavljanje-nečovječno i ponižavajuće postupanje prema pacijentima – istakao je Baković.

Kazao je i da se na osnovu izjava pacijenata može zaključiti da opisani događaj nije izolovani primjer nezakonitog postupanja tehničara na štetu pacijenata. Na to, kako je dodao, ukazuju i izjave dijela medicinskog osoblja.

- Položaj inferiornosti i bespomoćnosti pacijenata obavezuje upravu da uz povećani stepen budnosti zaštiti pacijente. U konkretnom slučaju, pacijenti koji godinama borave u bolnici (od 11 do 33 godine) su posebno ranjivi i zavisni od ustanove i medicinskog osoblja - naveo je Baković.

Direktor ove bolnice, kako je precizirao ombudsman, iako je raspolagao dokazima o zlostavljanju ,,nije preduzeo sve zakonom propisane mjere u cilju procesuiranja navoda o zlostavljanju i utvrđivanju disciplinske i eventualno krivične odgovornosti tehničara“.

Kada je direktor saznao za ovaj incident, kako je napisano, naložio je zaštitnici prava pacijenata i psihijatru da provjere šta se zapravo desilo, a kasnije je i potvrđeno da je riječ o zlostavljanju.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika