Politika

BRAJOVIĆ: Dogovori o principima pa o funkcijama, dalji bojkot besmislen (VIDEO)

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović, čije su Socijaldemokrate na Cetinju osvojile dva mandata, i tas su na vagi, kazao je u emisiji „Argument sa Ivanom Šebek“ da su pregovori sa DPS-om, koji je osvojio 16 mandata u Prijestonici, počeli. Nije, međutim, htio da govori o tome na koje funkcije pretenduju.



BRAJOVIĆ: Dogovori o principima pa o funkcijama, dalji bojkot besmislen (VIDEO)
Pink MIzvor

– Naravno da imamo ljude koji mogu da obavljaju odgovorne funkcije u lokalnoj sredini, ali ćemo ostaviti da vidimo pregovaračkim timovima. Ja nikada nijesam želio da uzimam nekome ekskluzivnost, ako smo formirali timove onda smo ih formirali da ozbiljno pregovaraju, neopterećeni medijskim najavama šta će ko da bude i ko će gdje da bude. Prvo da razgovaramo o programu, da se oko toga usaglasimo, sa drugim pregovaračkim timovima, pa ćemo onda da se opredijelimo i oko konkretnih funkcija i rješenja – istakao je Brajović.

Interesovalo nas je da li Brajović očekuje da dobije, recimo, mjesto predsjednika lokalnog Parlamenta.

– Sve je realno što se dogovorimo, ali ostaću pri tom stavu da ćemo prvo govoriti o programskim principima – kazao je prvi čovjek Socijaldemokrata.

ivanbrajovicpink

Za predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, to što je Demokratski front prekinuo bojkot, je očekivano. Brajović je u emisiji „Argument sa Ivanom Šebek“ kazao da je Frontovcima već ukazivao da je bolje da se vrate u skupštinske klupe. DF je već prisustvovao prvom Kolegijumu Predsjednika Skupštine, nakon godinu, a doći će na Premijerski sat u srijedu 20. decembra. Učestvovaće i na zasijedanju POSP-a parlamenta CG i EU.

Pitali smo ga da li smatra da se DF u skupštinske klupe vraća zbog lošeg izbornog rezultata, na poslednjim lokalnim izborima u novembru.

– Prije svega mislim da je to očekivan potez DF, da su htjeli da uvaže sugestije. Ja sam njima, krajem februara, kada se raspravljalo o imunitetu, skrenuo pažnju, da bi bilo dobro da se vrate u Parlament i učestvuju u radu Skupštine. Građani su pokazali i na ovim izborima lokalnim da politika bojkota nema nikakvu podršku građana. Rezultat bojkota je nula. Oni treba da imaju pozornicu za svoj nastup i mislim da su loši rezultati koje su ostvarili, jedan od razloga da se vraćaju u parlament – istakao je Brajović.

ivanasebekbrajovic

Zanimalo nas je kakvu reakciju predsjednik Skupštine Crne Gore očekuje od tzv. građanske opozicije, odnosno da li se može desiti da i oni dođu na posao.

– Ne razmišljam o njihovoj reakciji. Vrlo mi je stalo svakoga dana mog mandata da se opozicija vrati u Parlament, ali sa povratkom Fronta i ovih kolega koje sam pomenuo, priča o bojkotu je prestala. Praktično ozbiljna priča o bojkotu ne postoji više – istakao je Brajović.

Komentarisao je i da li bojkot sada ima smisla.

– Bojkot nije imao smisla ni jednog trenutka. Jer ni jednog trenutka, od bilo kog zvaničnika EU ili bilo kojeg našeg partnera međunarodnog, nijesmo čuli ni riječ koja opravdava bojkot. Njima je to nerazumljivo – poručio je prvi čovjek crnogorske Skupštine.

Brajović kaže i da je zadovoljan radom Radne grupe za izborno zakonodavstvo, a prema njegovim riječima očekuje da određeni zakoni budu donešeni već do kraja godine.

– Ne čekajući uzaludno da se opozicija priključi mi ćemo implementitai sve preporuke i da pokažemo ozbiljnost. I u tom smislu je Radna grupa sve učinila na jedan, čini mi se, izvanredan način, zato što je predložila akcioni plan za implementaciju tih preporuka, utvrdila preporuke Zakona o biračkom spisku, Zakona o elektronskim medijima, Zakona o finansiranju političkih partija i kampanja i Zakona o izboru odbornika i poslanika. Sve smo to uputili ODIR-u i mi sada očekujemo, da dobijemo mišljenje na te predloge i da dođu eksperti ODIR-a koji će raditi na tumačenju njihovih mišljenja. Kada se to završi mogli bi da te zakone stavimo u proceduru i u vrlo optimističkom scenariju završimo ih i usvojimo do kraja godine – kazao je gost emisije „Argument sa Ivanom Šebek“.

Na pitanje koga priželjkuje na mjestu predsjednika Crne Gore, te koga bi Socijaldemokrate podržale, kaže da će sačekati da vidi ko će se kandidovati. Ako kandidat bude lider DPS-a Milo Đukanović, kaže da će on i pobijediti.

– Vidjećemo ko će biti kandidat pa ćemo se onda opredijeliti što se tiče podrške SD. Namjerno ne govorim o kandidatima. Ja sam negdje kada sam bio u zvaničnoj posjeti Srbiji i intervjuu RTS i Politiku, na pitanje o gospodinu Đukanoviću, rekao što god da odluči biće to njegova odluka. Moram da kažem kako god odlučio, on je svakako, u poslednjih 25 i više godina najmarkantnija figura na političkoj sceni. Pri tome ja nijesam bio njegov koalicioni partner u jednom dijelu tih godina. Definitivno je za bilo kog njegovog oponenta to tako – zaključio je Brajović.

 

 

 

 

Portal Analitika