Društvo

Crna Gora ima poštanske markice vrijedne desetine hiljada eura

Crna Gora ima vrijedne poštanske markice od kojih su neke i više desetina hiljada eura, istaknuto je danas na sastanku gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića sa predstavnicima Filatelističkog društva Podgorice,  predsjednikom Mihailom Radičevićem  i članovima Upravnog odbora Đorđijem Markovićem i Boškom Đurkovićem. Na sastanku je naglašeno da ovo društvo posjeduje vrijedne crnogorske markice, ali i pisma, žigove, fotografije, razglednice…
Crna Gora ima poštanske markice vrijedne desetine hiljada eura
Glavni grad/Portal AnalitikaIzvor

Gradonačelnik Stijepović je istakao da je rad ovog društva od značaja za čitavu Crnu Goru, jer se, sakupljanjem građe, bavi tumačenjem poštanske istorije Crne Gore.

“To je dio naše istorije i kulture i značajan doprinos u promociji Crne Gore i našeg identiteta”, rekao je gradonačelnik Stijepović.

Nažalost, kako kažu u društvu, od 1916. godine poštanski materijal je počeo da se osipa iz Crne Gore, pa najviše našeg nasljeđa u toj oblasti imaju u Austiji, Njemačkoj, Srbiji, Italiji…

“Jednu našu markicu iz 1906. godine sam kupio čak u Šangaju”, istakao je predsjednik Društva Radičević. 

Prva crnogorska markica je odštampana davne 1874. godine, ali ne u našoj državi.

“Sve crnogorske markice su štampane u inostranstvu”, kažu u ovom Društvu.

Oni ističu da je Crna Gora veoma privlačna u svijetu filatelista upravo zbog toga jer je nedovoljno istražena.

“Tu je naša uloga krucijalna da ne dozvolimo da crnogorsko vrijedno poštansko nasljeđe završi u inostranstvu”, kažu u ovom Društvu.

U svom četrdesetogodišnjem postojanju učestvovali su na regionalnim, evropskim i svejtskim takmičenjima, a osvojili su preko 30 medalja. 

Portal Analitika