Rukomet

SAVIĆ: Veliko iskustvo i veliki uspjeh „lavica“

Mislim da je ovo trenutni maksimum. Veliko iskustvo, veliki uspjeh i sve čestitke djevojkama, kazala je u izjavi za Portal Analitika, komentarišući rezultat i plasman „lavica“ na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, rukometna legenda, Maja Savić.
SAVIĆ: Veliko iskustvo i veliki uspjeh „lavica“
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Izabranice Pera Johansona stale su u četvrtfinalu. Poražene su sinoć od Francuske 25-22. Upoređujući taj meč s onim koji su igrale sa istim protivnikom, a koji je donio plasman Crnoj Gori u polufinale, a kasnije i srebrno odličje na OI u Londonu 2012, nakon čega se oprostila od reprzentativnog dresa, Savić je istakla da su igračice od kojih se najviše i očekivalo (Radičević, Bulatović, Raičević, Rajčić), pružile svoj maksimum.

- 2012. je daleko iza nas, bili smo u drugom sastavu i mislim da smo svi bili na vrhuncu karijere i ispisale istoriju na najljepši način. To je ujedno bio i kraj moje karijere i najljepši momenat u mojoj, a vjerovatno i u karijerama mojih saigračica. Što se tiče te sjajne godine crnogorskog rukometa, mi smo osvojile Ligu šampiona, a kasnije su djevojke osvojile i Evropsko prvenstvo. Znači, imale smo dobar kontinuitet i dobar rad.  Kad se osvrnem na duel sa Francuskom iz 2012. i na onaj od sinoć, mislim da se to ne može upoređivati, jer je bio drugačiji sastav igračica. Sada su tu neke mlađe snage... Međutim, mala Marina na golu i organizatorka igre Milena Raičević, Jovanka i Kaća su ostale od te ekipe. Od njih sam najviše očekivala i one su najviše pružile - ocijenila je Savić.

Ona je dalje dodala da su i mlađe igračice bile na potrebnom nivou.

- Od mlađih je teško očekivati neki kontinuitet, ali mislim da su dale svoj maksimum i u ovom momentu smatram da možemo biti prezadovoljni igrom. Jer, kad uporedimo onaj i ovaj period i kad pogledamo i druge reprezentacije koje su imale mnogo jače i kvalitetnije igrače, ako pogledamo njihovu klupu i dužu rotaciju, mislim da možemo stvarno da budemo prezadovoljni - podvukla je Savić.

Komentarišući sinoćnji meč, istakla je da je Francuska pružila briljantnu partiju.

- Juče je Francuska sjajno odigrala, imala je po dva jaka igrača na svim pozicijama, samo im možda desno krilo nije bilo na nivou. Teško je bilo. Imamo manju rotaciju, manje iskustva jer na poziciji pivota imamo tri mlada igrača, na poziciji lijevog krila dva mlada igrača, na poziciji lijevog beka dva mlada igrača, imamo srednji desni bek i desno krilo koje su bile iskusnije i eto Marina koja je u Mecu i u reprezentaciji imala mnogo bolje partije. Mislim da je ovo trenutni maksimum, veliko iskustvo, veliki uspjeh i sve čestitke djevojkama - kazala je Savić.

Selektor Per Johanson stupio je na dužnost par dana pred početak šampionata. Osvrćući se na njegov učinak kao prvog stratega tima, Savić je ocijenila da se fenomenalno snašao u novoj ulozi.

- Mislim da se selektor fenomenalno snašao u novoj ulozi. Teško je očekivati da se dese velike promjene, ali zadržao je ono što je dobro, poboljšao je i ubrzao napad što se moglo vidjeti na terenu. Naravno da su za nešto više nedostajale i povrijeđena Majda Mehmedović, kao i Suzana Lazović i Marija Jovanović, jer da su one bile s ovom ekipom to bi bila drugačija slika i imali bi mnogo bolju rotaciju. Ne želim da umanjim učinak igračica koje su igrale na tim pozicijama, ali to su vrhunske igračice i sa njima bismo sigurno pružili i više - kazala je Savić za Portal Analitika i dodala:

- Ovako, mislim da je i umor učinio dosta da se ne prođe dalje, ali, realno govoreći moramo biti iskreni i priznati da je Francuska sinoć bila fantastična. S druge strane, mislim da je selektor pokazao visok kvalitet znanja. Teško je. Sad gledam, kad bih se ja našla u toj poziciji, bilo bi mi zaista mnogo teško - i po meni - odradio je fantastično svoj posao.

Savić je naglasila da je aktuelni selektor "lavica" zaslužio povjerenje čelnika Rukometnog saveza.

- Iskreno, selektor zaslužuje povjerenje čelnih ljudi saveza da nastavi rad na poziciji prvog stratega reprezentacije, ali na savezu je da odluči što je najbolje za reprezentaciju. Za mene je ovaj plasman veliki uspjeh. Mnoge jače reprezentacije, kao što je Rumunija koja ima jednu Kristinu Neagu, ili Brazil sa Edoardom Amorim, nijesu se plasirale u osam najboljih, pa ni Srbija od ekipa koje su bili nosioci grupa, stoga mislim da je Johanson odradio svoj posao i treba mu dati šansu, ali naravno, na savezu je da da posljednju riječ - istakla je Savić.

Kada je u pitanju učinak „lavica“ pojedinačno, Savić je kazala da se radi o timskom sportu i dodala da je na momente svaka igračica dala svoj maksimum.

- Kada su u pitanju igračice, na momente, svaka je dala svoj maksimum. Najviše sam očekivala od starijih, Radičević, Bulatović, Raičević, Klikovac, ali i od Rajčić i mislim da su one odradile svoj posao onako kako treba. Ono što najviše volim kod Jovanke je njen pobjednički mentalitet, što nikada ne odustaje, što daje podršku, pozitivnu energiju, jaka je, brza, eksplozivna i stvarno je bitna igračica za reprezentaciju. Tu je i Katarina koja je bila prava u svim bitnim momentima kada se odlučivalo, kada je bilo teško, kada je trebalo dati gol sa devet metara, ona je to radila jako dobro. Onda, Milena, koja se dosta trošila, bila je naš organizator igre i u ovoj situaciji svi napadi su kretali od nje. Tu su i mlađe igračice koje su dale svoj doprinos, u zavisnosti od utakmice do utakmice, ali s obzirom na to da je ovo kolektivni sport, i timska igra, ne bih voljela da izdvajam bilo koga posebno. Sve one su zaslužile pohvale za timsku igru - poentirala je Savić.

A.Popović

Portal Analitika