Politika

Uehara: Vaša hrabrost u suočavanju sa ruskim pritiskom inspiriše svijet

Bilo koji ruski napor, bez obzira da li dolazi spolja ili iznutra, koji može negativno da utiče na demokratske procese u Crnoj Gori potpuno je neprihvatljiv - poručila je juče ambasadorka SAD-a u Podgorici Margaret En Uehara. Ona je, govoreći na otvaranju Zimske bezbjednosne konferencije u organizaciji Atlantskog saveza, kazala da da će se Crna Gora možda suočavati sa bezbjednosnim izazovima, „ali neće biti sama i SAD će nastaviti da je podržavaju ojačavajući demokratske institucije“.
Uehara: Vaša hrabrost u suočavanju sa ruskim pritiskom inspiriše svijet
PobjedaIzvor

- Crna Gora mora nastaviti da bude lider u reformama i pokazati svijetu da kontroliše svoju sudbinu - sudbinu prosperiteta i bezbjednosti, koju nikakav loši uticaj iz spoljnog svijeta ne može da spriječi - kazala je Uehara. Članstvo Crne Gore u NATO donijelo je tri pozitivna rezultata.

- Potvrđuje politiku otvorenih vrata NATO-a, podstiče bezbjednost i stabilnost regiona i naglašava korist reformi, posebno vladavinu prava i dobro upravljanje - navela je Uehara. Ambasadorka SAD je kazala da su se u Crnoj Gori mogle vidjeti zavjere protiv Vlade i korišćenje negativnih informacionih kampanja kojima se podrivaju ključne vrijednosti društva.

- Crna Gora je bila odlučna da se suprotstavi ovim aktivnostima. Vaša hrabrost, posebno u suočavanju sa ruskim pritiskom inspiriše svijet - kazala je Uehara. Ministar odbrane Predrag Boš- ković smatra da je razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija značajno promijenio prirodu današnjih konflikata. - Informacija, kao resurs od strateškog značaja, postala je glavno sredstvo modernog ratovanja - rekao je Bošković.

On je kazao da zloupotreba medija, interneta i društvenih mreža, kao i plasiranje dezinformacija predstavljaju sredstva za ostvarivanje političke i vojne superiornosti u međunarodnom bezbjednosnom okruženju. Bošković je naglasio da je u takvom okruženju od izuzetnog značaja da vlade budu izuzetno obazrive kada je u pitanju miješanje stranih faktora, čiji je cilj da osujete spoljnopolitičke ciljeve. On je naveo primjer sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, kada su državni autoriteti uspješno odgovorili na inostrane pokušaje da ometu naš evroatlantski put. - Podrška saveznika bila je od krucijalne važnosti u tom momentu i stoga ne mogu dovoljno naglasiti značaj što efikasnije interakcije među saveznicima, partnerima i međunarodnim organizacijama, u cilju adekvatnog odgovora ovakvim izazovima - kazao je ministar odbrane. Predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera ocijenio je da Rusija dezinformisanjem nastoji da destabilizuje Zapadni Balkan i podrije demokratske napore i napredak zemalja regiona. Cilj Moskve, prema riječima Kentere, nije ništa drugo osim da diskredituje demokratsko upravljanje i postojeći međunarodni sistem.

Portal Analitika