Svijet

Mugabe prvi put u inostranstvu poslije ostavke

Doskorašnji predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe i njegova supruga Grejs otputovali su u Singapur na svoj prvi put u inostranstvo otkako je Mugabe u novembru bio primoran da podnese ostavku pod pritiskom vojske i vladajuće partije, rekao je portparol predsjedništva.

Mugabe prvi put u inostranstvu poslije ostavke
Portal AnalitikaIzvor

Portparol Džordž Čaramba je naveo danas da je Mugabe otišao na godišnji odmor i redovne medicinske preglede.

"Bivši predsjednik je slobodan da putuje kad i gdje želi. Ovo je redovno putovanje", rekao je Čaramba, dodajući da to treba da opovrgne izvještaje da je Mugabe i dalje u kućnom pritvoru.
Mugabe se nije pojavljivao u javnosti otkako je 21. novembra podnio ostavku poslije 37 godina na vlasti, usred pokrenute procedure impičmenta. On je tokom više godina u januaru i februaru putovao u Singapur i druge azijske zemlje. Do ostavke, najstariji šef države na svijetu često je putovao u Singapur i zbog medicinske njege.

Vojska i vladajuća partija su ga natjerali da siđe s vlasti pošto je otpustio tadašnjeg potpredsjednika i dugogodišnjeg bliskog saradnika Emersona Mnangagvu i činio korake ka postavljenju svoje žene Grejs za nasljednicu. Mnangagva je pobjegao iz zemlje, a vojska je Mugabea stavila u kućni pritvor.

Poslije Mugabeove ostavke, Mnangagva se pobjednički vratio u Zimbabve i 24. novembra je inaugurisan kao predsjednik.

Portal Analitika