Društvo

Pripadnik romske i egipćanske zajednice po prvi put među polaznicima

JU Viša stručna škola “Policijska akademija” je 5. juna 2017. godine raspisala konkurs za upis 40 polaznika XI generacije koja će se školovati po Obrazovnom programu za zanimanje policajac/ka. Cijeneći iskazane potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, koji su naveli da je neophodno podmlađivanje kadra, kao i na osnovu nesporne činjenice da centrima bezbjednosti nedostaje policijskih službenika, primljen je veći broj od onog koji je tražen konkursom, a svaki od tih kandidata je položio testove. 
Pripadnik romske i egipćanske zajednice po prvi put među polaznicima
Portal AnalitikaIzvor

"Prilikom upisa kandidata vođeno je računa da to bude u planiranim granicama budžeta te provećani upis nije iziskivao niti jedan dodatni trošak koji bi pao na teret poreskih obveznika. Dodatno, na zahtjev Ministarstva za ljudska i manjinska prava, a uvažavajući odredbe Ustava Crne Gore, Zakona o manjinskim pravima i Memoranduma o saradnji Akademije i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana, primijenjen je princip afirmativne akcije. Jedan od najvažnijih segmenata upisa u Policijsku akademiju je upravo težnja ka srazmjernoj nacionalnoj, regionalnoj i polnoj zastupljenosti kandidata, te odbijamo pokušaj da se ta namjera ispolitizuje", saopšteno je Portalu Analitika iz danilovgradske Policijske akademije. 

Po prvi put će se, ističu, pripadnik romske i egipćanske zajednice naći među polaznicima Policijske akademije, što će ojačati veze između policije i ove zajednice. 

-Takođe, prvi put će se za posao policajca obrazovati pripadnik hrvatske nacionalnosti. Policijska akademija ne smije funkcionisati kao zatvorena zajednica već integrisati princip srazmjerne zastupljenosti, i taj princip treba da bude predmet pohvale, a ne šokantnih naslova. Policijska akademija se povodom senzacionalističkih i ispolitizovanih naslova više neće oglašavati- zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika