NATO

Podrška saveznika bila od krucijalne važnosti tokom 16. oktobra

Razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija značajno je promijenio prirodu današnjih konflikata. Informacija, kao resurs od strateškog značaja, postala je glavno sredstvo modernog ratovanja - kazao je ministar odbrane Predrag Bošković, otvarajući danas Zimsku bezbjednosnu radionicu, koja je održana u podgoričkom hotelu „Hilton“, na temu „Informaciono ratovanje i novi svjetski poredak: studija slučaja za Zapadni Balkan“, u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore.
Podrška saveznika bila od krucijalne važnosti tokom 16. oktobra
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Portal AnalitikaIzvor

Bošković je kazao da zloupotreba medija, interneta i društvenih mreža, kao i plasiranje dezinformacija predstavljaju sredstva za ostvarivanje političke i vojne superiornosti u međunarodnom bezbjednosnom okruženju.

On je naglasio da je u takvom okruženju od izuzetnog značaja da vlade budu izuzetno obazrive kada je u pitanju miješanje stranih faktora čiji je cilj da osujete spoljnopolitičke ciljeve.

Bošković je naveo primjer sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, kada su državni autoriteti uspješno odgovorili na inostrane pokušaje da ometu naš evroatlantski put.

“Podrška saveznika bila je od krucijalne važnosti u tom momentu i stoga ne mogu dovoljno naglasiti značaj što efikasnije interakcije među saveznicima, partnerima i međunarodnim organizacijama, u cilju adekvatnog odgovora ovakvim izazovima”, kazao je ministar odbrane.

On je naglasio da je upravo sajber oblast prepoznata kao najosjetljivija karika u bezbjednosnom sistemu, a da su sajber prijetnje i hibridno ratovanje svrstani u red savremenih izazova koje je veoma teško predvidjeti.

Bošković je naveo da savremeni bezbjednosni izazovi poprimaju hibridni karakter, te da ne poznaju nacionalne granice.

„Stoga, svi međunarodni akteri, saveznici, partneri, vladin i nevladin sektor, moraju pokazati visok stepen spremnosti i prilagodljivosti,kako bi mogli efikasno da odgovore na savremene informacione i komunikacione trendove, u cilju zajedničkog rješenja u pružanju adekvatnog odgovora na potencijalne prijetnje“, kazao je ministar Bošković, ističući da je jedan od važnih preduslova za uspješnu odbranu i sveobuhvatan pristup strateškom komuniciranju.

Na otvaranju su govorili i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Margaret Ujehara i predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, Savo Kentera.

Zimska bezbjednosna radionica ima za cilj, kako je saopšteno, intenziviranje komunikacije i uspostavljanje dugoročne saradnje između regionalnih i međunarodnih donosioca odluka i kreatora politika, kao i pružanje doprinosa unapređenju integracije regiona Jugoistočne Evrope u NATO.

Portal Analitika