Svijet

Hiljade domova bez struje, zatvorne škole

Snijeg i nevrijeme zahvatilo je u danas više zapadnoevropskih zemalja u kojima je hiljade domaćinstava ostalo bez struje, saobraćaj je otežan, a škole zatvorene.
Hiljade domova bez struje, zatvorne škole
N1Izvor

U Francuskoj je oluja Ana donijela vjetar koji je na mahove duvao brzinom od 140 do 150 km/h, a talasi su bili tako visoki da su prijetili potapanjem obale.

Oko 120.000 domaćinstava je ostalo bez struje u departmanu Vande na zapadu zemlje.

U Alpima je proglašena velika opasnost od lavina, nakon obilnog snijega koji je pao posljednjih sati i snažnog vjetra u višim predjelima. Snijeg se očekivao i na sjeveru Francuske, a na sredozemnoj obali jake padavine.

U Belgiji su zbog velike količine snijega otkazani mnogi letovi sa briselskog aerodroma koji je putnicima preporučio da tamo ne dolaze „do nove odluke“ i uputilo ih da se kod svoje aviokompanije raspitaju o stanju u saobraćaju.

- Oko 90 letova je kasnilo, a 50 je otkazano od jutros - rekla je za belgijsku novinsku agenciju Belgu portparolka briselskog aerodroma.

U Velikoj Britaniji su stotine škola jutros bile zatvorene zbog snijega i poledice, jer je meteorološka služba za veći dio Velsa i centralne Engleske dali žuti alarm.

Elektroenergetska kompanija „Western Power Distribution“ nadležna za centralnu Englesku, jugozapad i Vels, imala je jutros oko 7.000 potrošača bez struje.

Pogođen je i jug Španije. Trajekt koji iz luke Algesiras u Andaluziji plovi u Tanger u Maroku i u špansku enklavu Seutu, nije saobraćao nekoliko sati tokom jutra zbog snažnog vjetra. Saobraćaj je ponovo uspostavljen u podne po centralnoevropskom vremenu.

Portal Analitika