Region

Zapaljene svijeće za žrtve zločina HVO

U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, nekoliko desetina građana zapalilo je u večeras svijeće i položilo ruže na zagrebačkom Trgu Francuske republike za žrtve zločina koje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske počinili tokom rata 90-tih godina u Bosni i Hercegovini.
Zapaljene svijeće za žrtve zločina HVO
N1Izvor

Koordinator programa pomirenja u Inicijativi mladih za ljudska prava Nikola Puharić izjavio je novinarima kako je to nevladino udruženje organizovalo paljenje svijeća iz solidarnosti prema svim žrtvama hrvatskih snaga u BiH.

- Okupili smo se ovdje jer smo željeli da pokažemo da postoji i ono lice Hrvatske koje se ne solidariše s ratnim zločincima, već sa žrtvama - kazao je.

Dodao je kako su razočarani onim što su pokazale hrvatske vlasti, kao i vlasti u Gradu Zagrebu. Smatra da su one izrazile veliku solidarnost s ratnim zločincima i nisu na dovoljan način osudili zločine počinjene u BiH za koje su odgovorni neki pripadnici HVO-a i HV-a.

Puharić kaže i kako ovim žele da poruče mladim generacijama kako je potrebno nešto bolje, i „osudu agresivnog djelovanja Hrvatske u BiH“.

Istakao je kako u Hrvatskoj postoji tiha većina koja osuđuje svaki ratni zločin i svakog ratnog zločinca. Takođe je rekao kako je potrebno voditi odgovornu politiku suočavanja s prošlošću, osuditi svaki zločin i da se ne smije solidarisati s ratnim zločincima.

- Moramo da se solidarišemo sa žrtvama, sprovodimo mehanizme tranzicijske pravde, uputimo reparacije i izvinjenja žrtvama, te da radimo na tome da se svaki zločin procesuira - dodao je.

Na panou pred svijećama napisana su imena mjesta u kojima su se devedesetih godina u BiH dogodili zločini.

Portal Analitika