Protokol

Bilateralni odnosi Crne Gore i Albanije bez otvorenih pitanja

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastao se danas u Tirani sa predsjednikom Skupštine Republike Albanije Gramozom Ručijem i predsjednikom Vlade Edijem Ramom.
Bilateralni odnosi Crne Gore i Albanije bez otvorenih pitanja
Predsjednik CG/Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika države, Ruči i Vujanović su zajednički konstatovali da je parlamentarna saradnja važan sadržaj međudržavnih odnosa i iskazali zadovoljstvo da su parlamenti dvije zemlje uspostavili sadržajne odnose.

- Veoma je značajno da su formirane grupe prijateljstva u oba parlamenta i da je delegacija Odbora za spoljne poslove Parlamenta Albanije, na čelu sa predsjednicom Artom Dade, imala radnu posjetu Skupštini Crne Gore u februaru ove godine. Oni su istakli i važnost saradnje u okviru evropskih integracija za koje su zakonodavne nadležnosti od posebnog značaja. U tom smislu, razmjena iskustava je obostrano korisna, zbog čega je neophodno intenzivirati saradnju - navodi se u saopštenju nakon susreta dvojica zvaničnika.

1112ruci

Tokom susreta sa Ramom, predsjednik Crne Gore je iskazao zadovoljstvo bliskim i sadržajnim odnosima dvije Vlade i svih ministarstava, kao i uspjehom njihove saradnje.

- Ocijenio je da je sada ta saradnja od posebnog značaja, jer su Crna Gora i Albanija članice NATO-a i u procesu pristupanja EU. Iskazao je očekivanje što skorijeg početka pregovora Albanije u procesu pristupanja EU i spremnost Crne Gore da sa njom podijeli svoje iskustvo. Istakao je da su bilateralni odnosi bez otvorenih pitanja, kao i uvjerenje da će zajednička sjednica vlada razmotriti važna pitanja saradnje i obezbijediti da se ona na obostranu korist realizuje. Ukazao je na važnost regionalnih projekata dvije države očekujući da će se zajednički ubrzati njihova realizacija.

Predsjednik Vlade Republike Albanije je ponovio čestitke Crnoj Gori za članstvo u NATO-u i ukazao da je u pristupnom procesu ona pokazala veliku odgovornost koja je pomogla članstvo. Podijelio je zadovoljstvo odsustvom otvorenih pitanja između dvije države konstatatujući da postoji prostor unapređenja saradnje posebno u sferi ekonomije. U tom smislu iskazao je spremnost da kroz konkretne projekte i politike dvije vlade afirmiše mogućnosti novih sadržaja saradnje i realizacije važnih regionalnih i bilateralnih projekata - precizira se u saopštenju.

Portal Analitika