Kultura

Nobelovac Orhan Pamuk otvara deseti "Zimski salon knjige"

Jedan od najvažnijih pisaca današnjice i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Orhan Pamuk otvara u četvrtak, 14.decembra Deseti Zimski salon knjige, rekli su na današnjoj konferenciji za medije iz Izdavačke kuće "Nova knjiga".
Nobelovac Orhan Pamuk otvara deseti "Zimski salon knjige"
I.D.
I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

"Svečano otvaranje će biti upriličeno u sali Millenium u TC-u Mall of Montenegro, sa početkom u 20 časova. Tokom ceremonije otvaranje, Orhanu Pamuku će biti svečano uručena međunarodna nagrada Književni plamen. Književni plamen je nagrada koju su 2015. godine osnovali nobelovac Mario Vargas Ljosa i Izdavačka kuća Nova knjiga", rekla je na današnjoj konferenciji za medije PR Nove knjige, Jovana Petković.
Nobelovac ostaje u Crnoj Gori  do nedjelje, 17.decembra, a tokom njegove posjete je organizovan bogat i raznovrstan kulturni program, kao i veliki broj posjeta i razgovora sa institucijama.
"U Bijelom Polju Orhan Pamuk će se susresti sa gradonačelnikom Aleksandrom Žurićem. Potom će obići značajne kulturno-istorijske spomenike, posjetiće i crkvu Sv. Apostola Petra i gradsku džamiju. U parku pjesnika prisustvovaće otkrivanju ploče sa njegovim imenom. U saradnji sa JU Ratkovićeve večeti poezije, u poslijepodnevnim časovima će se održati književno veče, u okviru koga će Orhan Pamuk govoriti o svom novom romanu Crvenokosa, a koji je objavila izdavačka kuća Nova knjiga", dodala je Petković.
U subotu, 16.decembra, u Muzeju novca na Cetinju, održaće se veliki naučni Simpozijum na kojem će govoriti eminentni univerzitetski profesori iz naše zemlje i regiona. 
"Smatramo da je dolazak Orhana Pamuka i njegov višednevni boravak u Crnoj Gori upravo takav događaj, događaj koji će Crnu Goru još jednom uzdići na književnoj i kulturnoj, ali i turističkoj mapi svijeta", rekla je direktorica Muzeja novca, Bojana Šupeljak.
Tokom boravka na Cetinju domaćin i gradonačelnik će mu pokazati kulturno-istorijske znamenitosti Prijestonice. Za vrijeme posjete imaće i sastanak sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem. Prilikom boravka u našoj zemlji posjetiće i Ministarstvo kulture, a biće upriličen susret sa rukovodiocem rada Ministarstva kulture i potpredsjednikom Vlade, Zoranom Pažinom.
Organizator ovog događaja je Izdavačka kuća Nova knjiga koja je i izdavač njegovih romana, a uz saradnju sa pokroviteljima i partnerima ovog događaja. Pokrovitelji su Vlada Crne Gore, Ministarstvo kulture, Opština Bijelo Polje i Prijestonica Cetinje. Partneri u projektu su Međunarodni podgorički salon knjiga i obrazovanja, Centralna banka Crne Gore, Muzej novca na Cetinju, JU Ratkovićeve večeri poezije, TC Mall of Montenegro, hotel Ramada, hotel Hilton i kompanija Idea.
Deseti Zimski salon knjige će trajati do nedjelje, 31.decembra i tu će, svakog dana moći da se kupe knjige brojnih izdavača iz Crne Gore i regiona po povoljnim cijenama, uz popuste do 50 odsto. Ulaz je slobodan.

 

 

 

Portal Analitika